Eerder deze week kondigde de veiligheidsraad versoepelingen vanaf maandag 8 juni aan. We ontvingen bijkomende verduidelijking.
Hier een overzicht. Let op: dit is de huidige stand van zaken en de informatie waarover we nu beschikken. Wanneer er de komende dagen verduidelijking volgt, zullen we hier zo snel mogelijk over communiceren.

1 SOCIALE CONTACTEN
Het is mogelijk om wekelijks met tien verschillende personen nauwer contact te hebben, bovenop de gezinsleden (uitgebreide persoonlijke bubbel). Deze tien personen mogen elke week veranderen.
Een gezin of mensen uit dezelfde bubbel mogen samen in één wagen, zonder dat de afstand van 1,5 meter tussen elke persoon moet worden aangehouden.
Groepsbijeenkomsten zijn beperkt tot maximaal 10 personen, inclusief kinderen, zowel thuis als buitenshuis.
Hygiëne maatregelen blijven essentieel. Ook het bewaren van 1,5 meter afstand blijft de regel. Uitzondering is er voor mensen binnen hetzelfde gezin, in dezelfde uitgebreide persoonlijke bubbels en voor kinderen tot en met 12 jaar onderling.

2  WINKELS EN ONDERNEMINGEN
Alles ondernemingen en verenigingen die goederen of diensten aanbieden aan consumenten mogen openen, met uitzondering van:
– Wellnesscentra (sauna’s) (heropening op 1 juli)
– Casino’s, speelautomatenhallen (heropening 1 juli)
– Pretparken en binnenspeeltuinen (heropening 1 juli)
– Bioscopen (heropening 1 juli)
– Publiek toegankelijke binnen- en buitenzwembaden (heropening 1 juli)
– Discotheken en dancings (heropening 1 september)
– De vaste en tijdelijke infrastructuren voor de organisatie van recepties en banketten, behalve voor activiteiten die niet verboden zijn (heropening vanaf 1 juli)
Massagesalons kunnen opnieuw openen volgens de regels van de contactberoepen.
Brocante-of rommelmarkten kunnen terug plaatsvinden volgens de regels van de markten.
Braderieën en jaarmarkten zijn momenteel nog niet toegelaten.¨
Horecazaken kunnen heropenen. De gids voor een veilige heropstart van de horeca geeft de richtlijnen mee: https://economie.fgov.be/…/publicaties/gids-voor-een-veilige
Nachtwinkels mogen open blijven vanaf het gebruikelijke openingsuur tot 1 uur ’s nachts.
Verkoop tussen particulieren (tweedehandsverkoop, verkoop via veilingsites) is toegestaan als men de sociale distance maatregelen (1,5 meter afstand houden) respecteert.

3 SPORT
Tot 1 juli
Sportlessen en -trainingen kunnen plaatsvinden als ze georganiseerd zijn door een club of vereniging, in aanwezigheid van een meerderjarige toezichter of trainer, met een groep van maximum 20 personen en met 1,5 meter afstand tussen elke persoon. Contactsporten (bv. voetbal, judo, boksen,…) moet zich beperkten tot contactloze trainingen, met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar onderling.
Voor contactloze sporten kan de competitie heropgestart worden, maar zonder publiek. Er staat geen limiet op het aantal deelnemende sporters.

Vanaf 1 juli
De activiteiten van alle sporten worden uitgebreid naar maximum 50 personen.
Voor alle sporten kan de competitie heropgestart worden, met een zittend publiek van maximaal 200 toeschouwers. Er staat geen limiet op het aantal deelnemende sporters.

4 CULTUUR
Repetities van een amateurtoneelgezelschap, -dansgroep, -orkest, -koor,… kunnen plaatsvinden als ze georganiseerd zijn door een gezelschap of vereniging, in aanwezigheid van een meerderjarige toezichter, met een groep van maximum 20 personen en met 1,5 meter afstand tussen elke persoon.
Vanaf 1 juli zijn voorstellingen met een zittend publiek toegelaten, met een maximum van 200 personen en een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon.

5 JEUGD
Zoals al eerder aangekondigd zijn zomerkampen en speelpleinwerking toegelaten vanaf 1 juli, mits naleving van een aantal richtlijnen. Meer informatie over de jeugdwerkregels voor de zomer van 2020 vind je op: https://ambrassade.be/nl/jeugdwerkzomer/jeugdwerkregels
Alle vormen van kampen zijn toegelaten (sport-, artistieke, taal- en jeugdkampen).
De zomerkampen mogen georganiseerd worden tot maximum 150 kilometer van de Belgische grenzen, als het gastland dit niet verbiedt.
Los van de kampen mogen nu al activiteiten van jeugdbewegingen, STEM-academies, jeugdcentra en jeugdhuizen plaatsvinden met een groep van maximum 20 personen, in aanwezigheid van een meerderjarige toezichter en met respect van 1,5 meter afstand tussen elke persoon, met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar onderling. Vanaf 1 juli mag dit uitgebreid worden naar een maximum van 50 personen.

6 EREDIENSTEN EN CEREMONIËN
Burgerlijke huwelijke mogen plaatsvinden in aanwezigheid van maximum 100 personen, met 1,5 meter afstand tussen elke persoon. Het is niet toegelaten om na de ceremonie een receptie of feest te organiseren voor meer dan 10 personen. Vanaf 1 juli mogen burgerlijke huwelijke plaatsvinden in aanwezigheid van maximum 200 personen, met 1,5 meter afstand tussen elke persoon.
Religieuze erediensten en levensbeschouwelijke bijeenkomsten mogen hervat worden als er 1,5 meter afstand tussen elke persoon wordt bewaard. Het aantal aanwezigen hangt af van de grootte van het gebouw. Er wordt 1 persoon per 10m² toegelaten, met een maximum van 100 personen. Vanaf 1 juli wordt dit uitgebreid naar een maximum van 200 personen.
Men mag ook thuis of op een andere plaats en ceremonie organiseren onder dezelfde voorwaarden. Er mag geen feest of receptie georganiseerd worden voor meer dan 10 personen.
Vanaf 1 juli mogen vast of tijdelijke infrastructuren gebruikt worden voor de organisatie van recepties en banketten voor een maximum van 50 personen volgens dezelfde voorwaarden als de horeca.
Begrafenissen en crematies kunnen plaatsvinden met 1,5 meter tussen elke persoon, met een maximum van 100 personen. Het is nog niet toegelaten om na de ceremonie een koffietafel te organiseren voor meer dan 10 personen. Vanaf 1 juli kunnen maximum van 200 personen aanwezig zijn tijdens de ceremonie.

7 REIZEN
Toeristische activiteiten binnen België zijn opnieuw toegelaten vanaf 8 juni. Toeristische verplaatsingen over de grens zijn mogelijk vanaf 15 juni.
Vanaf 15 juni 2020 is het weer toegelaten om te reizen vanuit en naar België, voor alle landen van de Europese Unie, van de Schengenzone en het Verenigd Koninkrijk. Maar dit is wel op voorwaarde dat het land naar waar je reist dit ook toelaat.
Indien je van plan bent om een reis naar het buitenland te maken, is het sterk aangeraden om het reisadvies van Buitenlandse Zaken te raadplegen dat continu up-to-date gehouden wordt: https://diplomatie.belgium.be/…/Op_reis_in_het…/reisadviezen