Op zondag 18 november 2018 vindt om 13.00 uur op de Duitse militaire begraafplaats van Lommel de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid ´Volkstrauertag´ plaats. Dit evenement wordt georganiseerd door de Duitse Oorlogsgravendienst (Volksbund Deutsche Kriegräberfürsorge e.V.) in samenwerking met het Huis Over Grenzen Lommel, een onderdeel van de jeugdwerking van de Volksbund.

Het doel van deze ceremonie is om de slachtoffers van oorlog, geweld en terreur wereldwijd te herdenken ongeacht nationaliteit, geslacht, huidskleur of geloofsovertuiging. Traditioneel worden er kransen neergelegd en worden er toespraken gehouden door onder andere de Ambassadeur van de Duitse Bondsrepubliek in België en door Belgische en Duitse burgerlijke, militaire en kerkelijke autoriteiten.

´Huis Over Grenzen´ organiseert van 12 – 18.11.2018 het project ´Memory In Motion´. Belgische en Duitse leerlingen secundair onderwijs gaan samen dieper in op de herinnering aan WOI in beide landen en wat die precies inhoudt. Ook de betekenis van de wapenstilstand in 1918 voor de samenleving vandaag staat centraal. Het uitgangspunt is de impact van 11.11.1918 op de geschiedenis en herinneringscultuur van beide landen gedurende de afgelopen 100 jaar. Deze creaties van de leerlingen worden tijdens de ceremonie voorgesteld aan het publiek.