Zaterdag 21 september 2019
Internationale dag van de vrede wordt gevierd met een evenement en herdenkingsceremonie op/bij de Duits Militaire begraafplaats in Lommel.

Project beschrijving
Metamorphosis across Time is een uitwisselingsproject gericht op jonge studenten en soldaten uit België en Duitsland dat plaatsvindt tussen 18 en 22 september 2019 op de Duits Militaire begraafplaats in Lommel. Gedurende deze dagen werken deelnemers aan het project samen rond de thema’s oorlog en vrede. De samenwerking resulteert in een muziekstuk gespeeld samen met de Lommelse stadsbeiaardier Liesbeth Janssens. De deelnemers van de uitwisseling creëren een vredesklok onder professionele begeleiding van Dhr. Peter Glasbrenner van Ars Fundendi. De vredesklok wordt op 21 september, officieel ingewijd tijdens het gieten van het brons omstreeks 18u.
Ook is er die dag om 14u30 een officiële herdenkingsceremonie en een bijzetting van Duitse soldaten gesneuveld tijdens WO2.
Er worden die dag diverse creatieve vredesactiviteiten aangeboden alsook een spellenhoek voor groot en klein, live muziek en een hapje en tapje.

Het Huis Over Grenzen (voorheen Internationaal Jeugdontmoetingshuis Lommel) is een faciliteit binnen de cel jeugdwerking van de Duitse oorlogsgravendienst en ligt vlakbij de Duitse militaire begraafplaats van Lommel. 39.108 slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog vinden hier hun laatste rustplaats.