Enkel op oudejaarsavond vanaf 23 uur tot nieuwjaarsdag 1 uur mag er feestvuurwerk worden afgestoken. Dit betreft feestvuurwerk dat maximaal 1 kg pyrotechnische sas bevat. Hiervoor moet je geen aanvraag indienen, maar wel enkele regels respecteren. Deze artikelen kunnen zeer gevaarlijk zijn als men niet de juiste voorzorgen neemt voor, tijdens en na het gebruik ervan. Vuurwerk kan zeer zware brandwonden aan de handen en in het gezicht veroorzaken, in het ergste geval kan het zelfs tot een dodelijke afloop leiden.

Dierenwelzijn
Wanneer je van plan bent om vuurwerk af te steken, breng dan zeker dieren naar een veilige plaats.  Elk jaar opnieuw raken er tijdens de eindejaarsfeesten dieren vermist, gewond of binnengebracht in een dierenasiel omdat ze schrikken van vuurwerk, bang worden en vluchten. Dieren die in huis verblijven, kunnen zich gestresseerd gedragen en kunnen zichzelf verwonden in hun pogingen om veilige oorden op te zoeken. Dieren die buiten gehuisvest zijn, kunnen zodanig angstig reageren dat ze uitbreken en vluchten waardoor ze zichzelf en zelfs andere weggebruikers kunnen verwonden.

Op oudejaarsnacht is er permanentie in zowat alle dierenopvangcentra. Ook de dierenasielen staan buiten de openingsuren steeds ter beschikking van de politie. Bel bij een noodgeval naar 101.