Op maandag 27 februari starten de werken voor de bouw van het nieuwe en moderne buspaviljoen aan het Kerkplein. “De ingebruikname is voor begin september voorzien”, zegt burgemeester Bob Nijs. “De werken zullen slechts een beperkte hinder ter hoogte van de kerk veroorzaken. Belangrijk is dat de Kerkstraat ook vanaf de rotonde altijd toegankelijk blijft voor het verkeer. De huidige bushaltes worden 100 meter verplaatst.”

“Het opvallende ontwerp gaat uit van een paar aandachtspunten”, zegt schepen van mobiliteit en openbare werken Sophie Loots. “Toegankelijkheid is er daar één van, maar we moeten natuurlijk ook onze naam van Fietsstad van Vlaanderen alle eer aandoen. Daarom komt er een veilige, ruime en comfortabele fietsenstalling die ook plaats biedt aan buitenmaatse bak-, lig- en rolstoelfietsen.”

Pleinpaviljoen, Randpaviljoen en groendaken
Het paviljoen bevindt zich aan beide zijden van de straat. Het zogenaamde Pleinpaviljoen ter hoogte van het Kerkplein zal dienstdoen als schuilplek voor de bushalte en biedt tegelijk een comfortabele fietsenstalling. Aan de overkant van de straat komt er een tweede maar kleiner Randpaviljoen. Dat is in de eerste plaats een schuilhuis voor de opstapplaats, maar biedt aan de kant van de rotonde ook zitcomfort in de vorm van een architecturale zitbank met een plantenbak.

“Beide paviljoenen worden voorzien van een groot groendak”, besluit burgemeester Bob Nijs. “Die vangen regenwater op, zijn vlindervriendelijk en ogen mooi voor de omliggende bewoners vanop de verdiepingen. De luifels van de paviljoenen vormen samen een nieuwe, herkenbare en groene toegangspoort.”