Kunstenaar Will Beckers heeft de opdracht gekregen om een landschapswerk te realiseren voor de Lommelse toegangspoort van Bosland, gelegen aan de Speelpleinstraat. De installatie zal bestaan uit drie zones, met als eye catcher het House of Nature (Huis van de Natuur).
Het stadsbestuur gaf de Lommelse kunstenaar Will Beckers de opdracht om een beeldbepalend werk te creëren dat dienstdoet als poort naar natuurgebied de Sahara. Het ontwerp omvat een kunstinstallatie bestaande uit drie zones die samen een totaalbeleving creëren in het gebied tussen de Klagloop en het fietspad aan de Speelpleinstraat richting het kanaal.

House of Nature
In de eerste zone komt de monumentale sculptuur ‘House of Nature’ die als organische vorm verwerven is met de omringende natuur. Het kunstwerk heeft een maximale hoogte van 7,5 meter en een totale lengte van meer dan 50 meter. Bezoekers kunnen in het kunstwerk stappen via een doorgang die de vorm heeft van een mens. Kunstenaar Will Beckers: “House of Nature plaatst de mens centraal als individu en in relatie tot het grotere geheel. Als bezoeker voel je je klein door de ongewoon grote afmetingen van het kunstwerk. Maar het werk is tegelijk heel toegankelijk en creëert een uniek venster op de nabijgelegen natuur.”
House of Nature wordt volledig opgebouwd uit staal. De buitenzijde bestaat uit duizenden stalen plaatjes, die in een ritmische verdeling aan elkaar worden gelast. De kunstinstallatie omvat een picknicklocatie, een groene boskamer en tafels met gestileerde tekeningen van dieren die leven in Bosland. Daarnaast biedt de installatie een luisterbeleving: bezoekers kunnen er luisteren naar gedichten en verhalen.
Zowel voor de dierentekeningen als voor de gedichten en verhalen doet Stad Lommel een beroep op haar inwoners. In de tweede helft van 2022 zullen zij uitgenodigd worden om hieraan mee te werken.

Wandelpad en belevingspad
Een buggyvriendelijk wandelpad en een belevingspad begeleiden de bezoekers van de nog aan te leggen parking naast de manege naar de toegangspoort. Het kronkelende belevingspad  bestaat uit heuvelruggen en sculpturen die in het landschap lijken te vergroeien. Met boomstammen wordt een klim- en klauterparcours voor kinderen gecreëerd.

Fietsenstalling en aanbindplaats voor paarden
De derde zone bevindt zich links van het House of Nature. Deze omvat een kunstzinnig paviljoen met boomstammen waar bezoekers hun fiets kunnen stallen en ruiters hun paard kunnen laten rusten.

Landmark
Schepen van Bosland Sophie Loots is in de wolken over dit project: “Will Beckers heeft een prachtig project ingediend, dat niet enkel kunstzinnig maar ook functioneel is. House of Nature wordt dé centrale ontmoetingsplek voor wandelaars, ruiters en fietsers die de mooie natuur van Bosland willen ontdekken. Het wordt een plaats waar je rust kan vinden en de natuur kan omarmen. Maar het wordt evenzeer een belevingsplek voor jong en oud.”
Schepen van natuur Joris Mertens vult aan: “Het project sluit perfect aan op de aanwezige natuur. Zo worden boomstammen gebruikt die afkomstig zijn van kapwerken die wij laten uitvoeren in het kader van bosbeheer. Dat geeft de bomen niet enkel een nieuwe bestemming, het zorgt ook voor een mooie visuele integratie in de natuur rondom de kunstinstallatie.”

Burgemeester Bob Nijs bevestigt: “House of Nature wordt een nieuwe landmark voor Lommel en bij uitbreiding voor heel Bosland. Vanuit het House of Nature kan je wandelen naar de prachtige zandvlakte van de Sahara, de uitkijktoren, het speelbos, de voetgangersbrug en de Blekerheide. Het kunstwerk ligt vlak aan knooppunt 224 van het fietsroutenetwerk en aan verschillende mountainbike- en ruiterroutes. Ook de speeltuin, het zwembad, de atletiekpiste, de sporthal en de arena van De Soeverein liggen op een boogscheut. House of Nature wordt bijgevolg dé ideale startplek voor een ontdekkingstocht door Lommel.”
De kostprijs van het project is geraamd op 578.000 euro (excl. BTW). De start van de werken is voorzien in mei of juni 2022. De totale realisatietijd is geschat op 1 jaar.