Komende winter zal de cultuur-, geschiedenis- en literatuurliefhebber kunnen genieten van een reeks lezingen in de seminariezaal bij de Duitse oorlogsbegraafplaats in Lommel. Die zullen telkens op een woensdagavond doorgaan onder de noemer Vrijspraak – een onorthodoxe vertaling van free speech. Niet alleen omdat de lezingen gratis toegankelijk zijn, maar vooral omdat het vrije woord een forum verdient op een plek als deze.

Op 24 november om 20u bijt Lommelaar en gepensioneerd huisarts van Geneeskunde Voor Het Volk Staf Henderickx de spits af met een lezing over zijn boek Van Mammoet tot Big Mac. Een Geschiedenis van onze Voeding. Daarin legt hij de historische maaginhoud van de mens bloot. Zo heeft hij het onder meer over het haringmirakel. Een vis die op wonderbaarlijke wijze over het water loopt? Een in onbruik geraakt woord voor het verschijnsel waarbij gevangenen maatjes worden?

Nee hoor: het haringmirakel slaat op een opmerkelijk Noordzeefenomeen tijdens de Tweede Wereldoorlog, zo blijkt. Weer iets bijgeleerd – en in één beweging legt Henderickx de vinger aan de pols van ons hedendaags dieet.

Het volledige programma:

24 november: Staf Henderickx – Van Mammoet tot Big Mac. Een Geschiedenis van onze Voeding.

15 december: Miel Andriesse en Tanja Wolterbeek – Een Onwaarschijnlijke Vriendschap. Een overlever van de Holocaust en de dochter van een NSB’er.

12 januari: Guy Cardeynaels – Boekvoorstelling Hoeveel Kost Een Tapir? 28x Kort Over God.

16 februari: Jef Vanbussel – Stalag VIII A en Schlanz revisited. De zoon van een krijgsgevangene reist zijn vader na.

Deelname is zoals gezegd gratis: een mailtje naar jbs-lommel@volksbund.de volstaat om u in te schrijven.