Open Monumentendag – zondag 13 september 2020
13.30u tot 18u
Sint-Pietersbandenkerk Lommel-Centrum

“Dat klinkt als een klok”

Op zondag 13 september 2020 vindt de 32ste editie plaats van Open Monumentendag in Vlaanderen.

Open Monumentendag wil u laten kennismaken met het bouwkundig, landschappelijk en archeologisch erfgoed van uw eigen gemeente of stad in het bijzonder en dat van heel Vlaanderen bij uitbreiding. Doel is het brede publiek en de overheden bewust te maken van het belang van ons onroerend erfgoed, dat bewustzijn te versterken en zo de zorg rond erfgoed uit te breiden.

Ook Lommel is weer van de partij. Erfgoed Lommel is zoals steeds lokale coördinator en stippelde in samenwerking met de Stad Lommel, Kerkfabriek Sint-Pietersbanden, CC De Adelberg en stadsbeiaardier Liesbeth Janssens een ‘welluidend’ programma uit.

Het thema van Open Monumentendag in Lommel luidt: ‘Dat klinkt als een klok’. Voor de invulling ervan leunen we aan bij de festiviteiten rond het 175-jarig bestaan (in 2019) van het Clerinxorgel en het 20-jarig bestaan van de stadsbeiaard in de Sint-Pietersbandenkerk van Lommel-Centrum.

Vanaf 13.30u kunt u in de Sint-Pietersbandenkerk van Lommel-Centrum terecht voor een hele reeks activiteiten. Om te beginnen worden de initiatiefnemer en de schenkers van de beiaard in de bloemetjes gezet, gevolgd door een receptie voor de genodigden. Verder worden de winnende tunes van de 4de beiaardtunewedstrijd bekendgemaakt. Luc Rombouts (K.U. Leuven) geeft een boeiende lezing over ‘Klinkend erfgoed vroeger en nu’ gevolgd door een beiaardconcert.

Programma:

14.15u: Prijsuitreiking van de 4de Beiaardtunewedstrijd
16u: Lezing ‘Klinkend erfgoed vroeger en nu’ door Luc Rombouts
17.15u: Beiaardconcert door Luc Rombouts

Doorlopend: tentoonstelling ‘Dat klinkt als een klok. 175 Jaar Clerinxorgel en 20 jaar stadsbeiaard in Lommel’.

Gratis toegankelijk.
Respecteer de coronamaatregelen: afstand bewaren, mondmasker dragen en een goede handhygiëne.