Generale repetitie 26 levende kinderbeelden

Vandaag oefenden 26 kinderen tussen de 8 en 15 jaar hun act als levend kinderbeeld, ter voorbereiding op het levende beeldenfestival Beeldig Lommel op 15 en 16 juni. Volledig in kostuum én met attributen repeteerden ze één voor één hun act met leerkracht Yvon Hollander, hun ouders en de pers als eerste toeschouwers. Leerkracht Yvon, die zelf al meerdere jaren ervaring heeft als levend beeld, begeleidt de kinderen al sinds maart bij de kinderwerking van Beeldig Lommel.

De generale repetitie vond deze namiddag plaats in het Burgemeesterspark, een sfeervol stadspark tegenover de Sint-Pietersbandenkerk. Dit park zal ook tijdens het festival benoemd worden tot het kinderpark. Het festivalparcours van 2,5 km brengt je zowel langs de professionele beelden, als langs dit buitengewoon kinderpark.

KANL, Akindo, Peter Meter en kindergemeenteraad

De kinderwerking van Beeldig Lommel staat in voor de hulp en begeleiding om onervaren kinderen om te scholen tot bekwame kinderbeelden. Ze krijgen hulp bij het bedenken van een act, het maken van een kostuum, aanleren van schminktechnieken en het leren stilstaan als levend beeld.

De ene groep kinderen volgt een traject bij de Kunstacademie Noord-Limburg (KANL) in Lommel, onder begeleiding van Karla Deroost (theater en musical leerkracht bij KANL) en Yvon Hollander (oprichter Theater Company Adorabel). Yvon heeft zelf al meerdere jaren ervaring als levend beeld.

De andere groep volgt een vergelijkbaar begeleidingstraject met Yvon. Die groep bestaat uit Lommelse kinderen van Akindo, Peter Meter en de kindergemeenteraad. Akindo organiseert vakantiekampen die specifiek gericht zijn op kinderen en jongeren uit maatschappelijk kwetsbare milieus. Peter Meter zet zich in om het netwerk van maatschappelijk kwetsbare kinderen, jongeren, gezinnen en eenzame ouderen te vergroten.

Ook 200 volwassene standbeelden

Uiteraard zullen er ook volwassen standbeelden te zien zijn op deze 14e editie van Beeldig Lommel. Maar liefst 200 artiesten zullen de straten van het stadscentrum van Lommel tot leven brengen. Hiermee mag Beeldig Lommel zich het grootste levende standbeeldenfestival van Europa noemen. Dit jaar zijn er artiesten uit België, Nederland, Spanje, Portugal, Griekenland, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Oekraïne, Rusland, Duitsland, Denemarken, Tsjechië, Bulgarije, Argentinië, Frankrijk, Polen en de Verenigde Staten.

Meer informatie op www.beeldiglommel.be