Deze wandeltocht, genoemd naar onze vroege voorouders, vertrekt dit jaar opnieuw vanuit de ruime feestzaal Het Klosterhof, vlakbij het treinstation in Lommel Kattenbos.

Om te vertellen waar de naam Teuten vandaan komt, moeten we terug naar de 17de-18de eeuw. Het waren kooplui die te voet, van kop tot teen beladen met allerlei voorwerpen als potten, pannen, textiel, linnen en andere dingen, naar heinde en verre trokken om hun waar aan de man te brengen. Ze vertrokken in het voorjaar te voet naar hun handelsgebieden, gelegen tussen Moezel en Rijn, in het Trierse, in Elzas-Lotharingen, in Nederland, Luxemburg tot zelfs in Denemarken. In het najaar keerden ze weer huiswaarts. Het verval van het Teutenbedrijf neemt een aanvang bij het begin van de 19de eeuw.

Wanneer de heide zich begint te hullen in haar prachtige paarse bloemenpracht, is de zomer reeds oud. De nachten zijn kort en vochtig, de dauw omklemt natte beemden, maar het tijdstip om erop uit te trekken is zo heerlijk en mooi.

Als een milde zon haar mantel over De Kattenbosserheide en De Hoeverbergen uitspreidt, zal niemand ons tegenspreken dat 1 augustus 2021 weer een hoogdag wordt voor het Lommelse wandeltoerisme. Men zal weer eindeloos kunnen combineren om het mooiste uit het Kattenbos te ontdekken. Het Kattenbos met zijn diepgroene naaldbossen van verkrotte en vergroeide dennen blijft een dankbare uitdaging voor het organiseren van wandeltochten.

De 20 en 23 km maken een lus langs het goed onderhouden Duits militair kerkhof in de purperen hei (40.000 gesneuvelden, gratis toegang) en de draaiende wieken van De Leyssensmolen.

Afstanden: 5 – 9 – 13 – 16 – 20 – 23 km
zondag  01 augustus 2021 van 07.00 u tot 15.00 u

Deelname : 1,50 €
Feestzaal Het Klosterhof
Oude Diestersebaan 13920 Lommel

Organisatie: wsv Milieu 2000 Lommel vzw