In Lommel zijn archeologen van Archeoworks en KULeuven druk aan het opgraven in het Kristalpark. Dichtbij de Molse Nete zijn er verschillende goedbewaarde prehistorische kampplaatsen gevonden, wat heel uniek is voor Europa! Tijdens de Archeologiedagen in Lommel – een organisatie van IOED Bosland – kan iedereen een kijkje komen nemen op de archeologische site!
Op zondag 28 mei kan je daarom tussen 14u en 18u een unieke kijk krijgen achter de schermen van deze prehistorische opgraving. De archeologen van KU Leuven geven ter plaatse rondleidingen op de site. Erfgoed Lommel zorgt voor een geleide wandeling doorheen een prehistorisch landschap. Deze wandelingen vertrekken om 14.30u, 15.30u en 16.30u aan de molen van Kattenbos.
We willen de bezoekers helemaal onderdompelen in de prehistorie. Zo zal er zal een prehistorisch kampement zijn, kinderen kunnen prehistorische koekjes bakken, een eigen amulet maken, met pijl en boog schieten en luisteren naar prehistorische verhalen. Er zullen demonstraties steenbewerking zijn en je zal kunnen ontdekken hoe ze in de prehistorie een vuurtje maakten. Kinderen kunnen ook archeoloog worden voor een dag en zelf een eigen schat opgraven. Verder kan je ook genieten van archeologisch straattheater! Kortom een leuke archeologische namiddag voor jong en oud!
Praktisch
De archeologische site is bereikbaar via de Tusdijk, een trage weg die je bereikt via de Zandstraat in Lommel. Voordat je de site bereikt wandel je eerst even door de mooie Lommelse natuur: trek dus je wandelschoenen aan. Parkeren kan op de parkeerplaatsen in de omgeving van Kattenbos maar als je met de fiets kan komen is dat zeker een aanrader! Volg de wegwijzers van archeologiedagen die leiden je naar de juiste locatie.
Deze activiteit maakt deel uit van Acheologiedagen en is een organisatie van IOED Bosland (intergemeentelijke erfgoeddienst Bosland), erfgoed Lommel en KU Leuven. Meer info via de website van Erfgoed Bosland.
Bosland
Bosland is het grootste avonturenbos van Vlaanderen. Deze gigantische natuurkern van 6.517 ha in Noord-Limburg strekt zich uit over de gemeenten Hechtel-Eksel, Pelt, Peer en Lommel en bestaat vooral uit bossen, heide, graslanden en beekvalleien. Het gebied staat momenteel op de shortlist van 6 kandidaten die vanaf 2023 een Nationaal Park kunnen worden.
Bosland behoudt en ontwikkelt haar mooie en kwalitatieve natuur, maar stelt deze ook zo veel mogelijk open voor het grote publiek. Daarbij staat duurzame ontwikkeling voorop: Bosland creëert dynamiek vanuit het groen.
Bosland is een samenwerking tussen de 4 Boslandgemeenten, het Agentschap voor Natuur en Bos, Visit Limburg en Regionaal Landschap Lage Kempen.