Akker maakt plaats voor heide.
Midden in het projectgebied ligt een voormalige akker, die een belangrijke verbinding vormt tussen de heidegebieden Riebos en Blekerheide.

Door de vroegere landbouwactiviteiten is de bodem nog altijd zeer voedselrijk. Er zit bijvoorbeeld veel fosfor in en dat verhindert de ontwikkeling van heide. De typische heideplanten groeien namelijk enkel op arme bodems. Om de fosfor uit de bodem te halen, zullen we een deel van de akker afgraven. Zo maken we extra plaats voor een nieuw stukje purperen heide.

Voorbereidend werd een archeologisch proefsleuvenonderzoek uitgevoerd (zie foto). Kwestie van zeker te zijn dat er zich geen waardevolle archeologische restanten onder de akker bevonden. Dat was niet het geval, de afgraafwerken voor het heideherstel kunnen dus binnenkort van start gaan.

Socio-economische studie.
In natuurgebieden vinden we veel verschillende soorten planten en dieren. Vaak zijn deze gebieden ook aangename plekken waar omwonenden en bezoekers zich kunnen ontspannen. Veranderingen in het kader van een (Life-) project, zorgen voor een verbetering van de habitats, wat positief is voor de aanwezige diersoorten. Het is echter onmogelijk om de volledige effecten van een actie vooraf in te schatten. Zo kunnen bepaalde maatregelen de toeristische waarde van een gebied verhogen en leiden tot een hogere recreatiedruk, wat dan weer minder goed is voor planten en dieren.

De Life-projecten ‘TOGETHER’ en ‘MOST-KEIHEUVEL’ slaan de handen in mekaar en voeren samen een socio-economische studie uit. Daarmee willen we nagaan welke invloed de projecten hebben op enkele belangrijke parameters binnen de projectgebieden. Zo wordt o.a. gekeken naar het toeristisch-economisch belang, of er een invloed is op de tewerkstelling, of het drinkwater wordt beïnvloed, enzovoort. Deze studie zal uitgevoerd worden door Uhasselt en zal meer dan 200 mensen bevragen.

Winter is coming.
De winter staat voor de deur, de dagen worden merkbaar korter en de nachten langer. Ook de natuur gaat in rustmodus. Bomen laten hun bladeren vallen en van heel wat planten is nog maar weinig groen over. Ook heel wat dieren doen het kalmer aan tijdens de winterperiode. De gladde slang is ‘ondergedoken’ en blijft nog tot maart-april in winterslaap.