Accordeon Folie –  zaterdag 29.02.2020 – 19.00 uur
Cultuurcentrum De Adelberg heeft een rijke festivaltraditie. Ze plaatst hierbij steeds één instrument of genre in het voetlicht en wist hiervoor al grote muzikanten uit alle werelddelen naar Lommel te  laten afzakken. Zo waren er o.a. het prestigieuze Secuced by Harps, het sfeervolle Celtic Night, Vrouwenvocalen,
Anno 2020 slaat De Adelberg een nieuwe weg in en focust op het fantastische accordeon! De accordeon is er voor iedereen (jong en oud) en zit de laatste jaren duidelijk in de lift. De Adelberg wil hier graag op inspelen en het grote publiek kennis laten maken met dit unieke instrument.
Vlaanderen beschikt over een uitzonderlijke lichting accordeonisten die het instrument ver boven de middelmaat tillen. Met een goedgevuld festival wil De Adelberg een lans breken voor deze musici en voor hun instrument. Samen met Gwen Cresens werd een allesomvattend programma samengesteld.
Wat mag u als muziekliefhebber verwachten? Een State of The Art van de accordeonmuziek en backstage concerten als opwarmers. Daarna een intrigerend en uniek festivalconcert. Tot slot een Bal-Musette. Kortom, een feest voor iedereen die van muziek houdt!

State of the Accordion Art
19.00-19.30 uur – pop-up foyer
Gwen Cresens
geeft een pittige State of the Art. Hoe staat de Belgische Accordeonscène anno 2020 ervoor? De accordeon als klassiek of cultinstrument, traditioneel of experimenteel, feestelijk of nostalgisch… Gwen verkent alle hoekjes en kantjes van de accordeonmuziek, duidt tendensen, zoekt opportuniteiten en legt pijnpunten bloot. Hij doet dit op een gedreven manier aan de hand van beeld- en geluidsmateriaal en vooral met héél veel liefde voor het instrument. Iedereen is op deze State of the Art welkom, kenner of leek.

Backstage concerten
19.30-20.00 uur – diverse backstage ruimtes
Het concertgedeelte start met een aantal backstage concerten met de strafste studenten uit de conservatoria. Dé toekomst voor morgen verrast het publiek op geheime plekjes in De Adelberg. Met je ticket voor het festivalconcert krijg je gratis toegang tot deze intieme concertjes. In kleine groepjes ga je van talent naar talent, van de pop-up foyer via de artiestenloge tot in het materiaalkot. Laat je verrassen!
Namen backstage concerten: Suzan Peeters (Conservatorium Gent), Kaat Vanhaeverbeke (Luca Leuven) & Sebastian Dierckx (Conservatorium Antwerpen)

Aanmelden ter plekke – 3 groepen van elk 20 luisteraars. Vol is vol!

Festivalconcert
20.15-21.45  uur – schouwburg

Zes topmuzikanten tonen hun individuele kunnen, maar dagen elkaar ook uit over de genregrenzen heen in bijzondere formules. Er zal solo, in duo, maar ook in grotere bezetting geconcerteerd worden. De ene muzikant neemt de andere op sleeptouw wat zal uitmonden in een accordeonfeest op hoog niveau.
Een rijkelijk gestoffeerd concert neemt het publiek mee naar nostalgische Balkanmuziek, Klezmer, Frans chanson, Argentijnse tango of de wereld van de klassieke muziek en eigen composities. Niets gaan deze tenoren uit de weg. Unieke combinaties zullen het publiek op het puntje van hun stoel krijgen.
Gwen Cresens is accordeonist, bandoneonist, arrangeur, componist. Hij heeft zijn eigen kwartet, maar we kennen hem ook van Orquesta Tanguedia en van zijn medewerking aan concerten met Kommil Foo en Boudewijn de Groot.

Tuur Florizoone is het typevoorbeeld van de moderne muzikant die geen grenzen kent. Van Brazilië naar Amerika, van klassiek naar folk en jazz. Wie kan er nog zeggen dat hij met Gilberto Gil, Carlos Núñez of Manu Chao werkte?

Sara Salvérius speelde met Wouter Vandenabeele en het trio Aurélia en staat bekend voor haar zeer persoonlijk, emotioneel werk. De accordeon klinkt bij haar soms majestueus, dan weer ingetogen stil, gebruik makend van de vele registers en mogelijkheden van haar concertaccordeon.

Geef de gebroeders Ivan en Mike Smeulders, muzikanten bij Bart Peeters,  twee stoelen, vergezeld van enkele concertaccordeons en ze dompelen de luisteraar onder in een onuitputtelijk repertoire van Bach tot jazz, van Ierse tot Balkanmuziek.

Rony Verbiest is een gevestigde naam die een eigen stijl wist neer te zetten waarbij de traditionele musette vermengd wordt met moderne jazz, klassiek en volksmuziek.


Bal-Musette
22.00-23.00 uur – pop-up foyer
De muziek van Rony Verbiest swingt en dat zal hij bewijzen met zijn eigen ensemble in een echte Bal-Musette als apotheose van deze festivaldag. De accordeon zorgt op tal van feesten en kermissen voor ambiance en muzikale hoogstandjes. De accordeon als sleutelinstrument voor een feestje. Trek dus je dansschoenen maar aan. Gewoonweg luisteren mag natuurlijk ook.

Rony Verbiest & trio: Rony Verbiest (accordeon), Hans Van Oost (gitaar),
Luc Van den Bosch (drums) & Mario Vermandel (bas)

Tickets & info: www.ccdeadelberg.be – 011 399 699