Begin juni 2019 gingen de werken van start voor de vernieuwde infrastructuur van CC De Adelberg Lommel. Vandaag, 16 maanden later, is de vernieuwing van het cultuurcentrum een feit.
Met de ingrijpende verbouwingen van de foyer tot een eigentijdse en sfeervolle ruimte met gezellige Cultuurbar, de gloednieuwe Kleine zaal en open Galerij wil De Adelberg een warme ontmoetingsplek zijn in Lommel.
De Adelberg zet sterk in op beleving en imago.
Het accent ligt op ontmoeting, verbinding en samenwerking.
De verbouwing is een ontwerp van M10 Architecten uit Lille, samen met Interieurbureau Nr. 238 uit Lommel.

Architecturale en technische parel
Het bouwproces getuigde het afgelopen jaar van sterk vertrouwen en een bouwteam met de neuzen in dezelfde richting: samen een vernieuwd cultuurhuis en een nieuwe identiteit vormgeven. Met de verbouwing zelf is een architecturale en technische parel gerealiseerd.

Bezoekers van het cultuurcentrum en de Cultuurbar hebben toegang via twee automatische draaideuren. De toegang tot UGC Cinema’s is voortaan uitsluitend via de ingang aan De Vryheyt. Mindervaliden kunnen binnenkomen via de ingang aan de kant van het Prinses Astridpark, waar een brede helling is voorzien en een grote dubbele toegangsdeur.
In de sfeervolle foyer is een open balie ontworpen met het oog op een klantvriendelijk en vlot onthaal. De lift, centraal gelegen, biedt ook voor mindervaliden toegang tot de Galerij op de eerste verdieping. De ruime lockers vervangen de vroegere vestiaire en staan een flexibel gebruik toe.

De Kleine zaal biedt plaats voor voorstellingen in kleine, intieme bezettingen. Met een fijne akoestiek en comfortabele tribune met 158 zetels, voegt deze ruimte een absolute meerwaarde toe aan het programma. De Kleine zaal is voorzien van een draagbaar audiosysteem voor mensen met een auditieve beperking.
Op de eerste verdieping is een volledig nieuwe Galerij gecreëerd, een vide die in verbinding staat met de foyer. Een ontmoeting tussen kunst en cultuur! De Galerij is bovendien een mooie, aangename ruimte die ook kan gebruikt worden voor andere doeleinden dan louter tentoonstellingen.

De Adelberg krijgt met de Cultuurbar een gezellige en unieke bar die uitgebaat wordt door Sanne Dirx (Sommelier van het Jaar 2019). Sanne zal met haar bijzondere wijnkennis focussen op een aanbod van betaalbare en kwalitatieve wijnen, een uitgebreide bierkaart en toffe fingerfoods. Los van de werking van het cultuurcentrum, wil de Cultuurbar ook een trendy aperoplek zijn in het hartje van Lommel. De openingsuren van de bar kan je terugvinden op de www.cultuurbar.be. Iedereen is welkom. Wanneer er géén voorstellingen zijn in de Kleine zaal, wordt deze ruimte een gezellige setting voor de Cultuurbar.
De buitenaanleg kadert binnen het project ‘Groene parels’ van de stad. Aan de noordkant (Prinses Astridpark) worden extra zitelementen en een fietsenstalling geplaatst en is de doorgang naar het park opengetrokken.

Creatieve, inspirerende omgeving
CC De Adelberg verenigt creativiteit, ondernemerschap én publiek. De nieuwe ruimte biedt meer mogelijkheden en maakt van het cultuurcentrum een creatieve en inspirerende omgeving voor (lokale) artiesten, verenigingen, bezoekers en ondernemers.
De Lommelse kunstenaar en fotograaf Manu Bloemen zal als eerste zijn werk in de Galerij presenteren. Met zijn foto-expo Silica start hij een nieuwe reeks tentoonstellingen. De kunstenaar wordt namelijk curator voor de volgende expo, 1 jaar later. Zo herhaalt zich bij de start van elk nieuw cultuurseizoen een artistieke cyclus van beeldende en verbeeldende taal. Data wanneer de expo kan bezocht worden, volgen later wanneer de maatregelen m.b.t. covid-19 dit opnieuw toelaten.
Bar Dada is een nieuwe reeks prikkelende en uitdagende foyerconcerten in samenwerking met Cultuurbar. Vanaf januari 2021 kan je elke laatste donderdag van de maand genieten van muziek en een lekker glaasje, mensen ontmoeten en gezellig napraten.
Door het creëren van extra ruimte voor de Kleine zaal en Galerij kan De Adelberg ook meer inspelen op de vraag van Lommelse verenigingen, kunstenaars en ondernemers om ruimtes te huren.
Het nieuwe huurreglement kan je terugvinden op www.ccdeadelberg.be of opvragen via [email protected]