CC Lommel, Pelt en Heusden-Zolder presenteren strijkkwartetfestival – De Franco-Belge connectie.
Drie Limburgse cultuurcentra (De Adelberg Lommel, Palethe Pelt en Muze Heusden-Zolder) slaan de handen in elkaar voor een strijkkwartetfestival rond de Belgische klassieke muziek uit de 19de en 20ste eeuw.

In deze periode zien we op muzikaal vlak een wonderbaarlijke kruisbestuiving tussen de verschillende Europese landen. België kende hierin een bijzondere positie: gekneld tussen Duitsland en Frankrijk ontstond een unieke Belgische stijl waarbij componisten en uitvoerders uit onze contreien de polsslag van de Europese cultuur erg goed aanvoelden én er zelfs een bepalende rol in zouden spelen. Vanuit Luik, Brussel, Brugge, Antwerpen… verovert België de Europese muziekscène.

Het spraakmakende Taurus Kwartet werd geëngageerd om dit festival gestalte te geven. Ze nemen het publiek mee voor verschillende invalshoeken die elk de inventiviteit en exclusiviteit van de Belgische klassieke muziek uit die periode illustreren. Ze gaan de uitdaging aan om een selectie van de mooiste Belgische strijkkwartetten uit te voeren. Tijdens elk concert worden links gelegd tussen componisten, stijlen en invloeden, soms over de landsgrenzen heen.

Op het programma werken van César Franck, Eugène Ysaye, Joseph Jongen, Guillaume Lekeu, Henri Vieuxtemps, François Ryelandt, Claude Debussy, Maurice Ravel, Vincent D’Indy en vele anderen.

Kalender
Vr 13.05.22         CC De Adelberg LommelBelgische vioolschool
Vr 20.05.22         CC Palethe PeltToevallige ontmoeting
Zo 22.05.22         CC Muze Heusden-ZolderHarmonische verfijning