Deze namiddag kwam de nationale Veiligheidsraad samen. Zojuist werd het volgende bekend gemaakt op de aansluitende persconferentie:

Het wijst erop dat de verspreiding van het virus vertraagt maar de crisis is nog niet achter de rug.

De huidige maatregelen zullen verlengd worden tot en met 3 mei 2020.

Tuincentra en doe-het-zelf winkels kunnen hun deuren opnieuw openen onder dezelfde voorwaarden als de voedingswinkels (klanten moeten op veilige afstand van mekaar kunnen blijven).

Bewoners van residentiële voorzieningen zoals woonzorgcentra en voorzieningen voor personen met een handicap mogen bezoek ontvangen van één vooraf aangeduid persoon die de laatste twee weken geen symptomen van ziekte heeft gehad. Dit geldt ook voor geïsoleerde mensen die zich niet kunnen verplaatsen.

De basisregels blijven hetzelfde en moeten streng nageleefd worden. De politie blijft overtredingen verbaliseren.

Volgende week wordt er een nieuwe Veiligheidsraad georganiseerd om de volgende fase van versoepeling nader uit te werken. Maar het staat nu al vast dat er tot en met 31 augustus geen massa-evenementen kunnen worden georganiseerd.

De regels voor bedrijven blijven identiek. In een volgende fase zullen sector per sector protocollen worden opgesteld om bedrijven in staat te stellen om hun normale activiteit te hervatten waarbij aangepast werkomstandigheden worden gegarandeerd.

Het is niet altijd even gemakkelijk maar wel ENORM belangrijk dat we ons allemaal aan de maatregelen houden. Alleen door vol te houden kunnen we het coronavirus terugdringen en zoveel mogelijk overlijdens voorkomen.