Evaluatiemoment crematorium Stuifduin in Lommel

In april 2018 werd crematorium Stuifduin officieel geopend. Het is de derde vestiging van PONTES, naast het crematorium in Antwerpen en Turnhout. Sinds die dag bouwen vestigingsmanager David Andriessen en zijn team gestaag verder aan de weg naar kwalitatieve en betrouwbare dienstverlening.

Een periode van anderhalf jaar is ondertussen gepasseerd.Men kende vooral pech met de audiovisuele installatie in de aula’s. Dit is echter voltooid verleden tijd en ondertussen werd een volledig nieuwe installatie geplaatst. En er is momenteel ook uitgebreid de mogelijkheid om afscheidsdienst op te nemen (zowel beeld als geluid) zodat familieleden die niet aanwezig kunnen zijn bij een uitvaart, de plechtigheid toch op afstand kunnen volgen of nadien herbekijken.
Verder gaat onze zorg nog uit naar de omgeving. De naam Stuifduin werd gekozen als verwijzing naar een karakteristiek element in het oorspronkelijke Lommelse landschap. De architect wilde het oerlandschap “restaureren”. Daarom werd ingezet op de natuurlijke ontwikkeling van heide, stuifzand en pijnven. Het gebouw dient het landschap aan te vullen en stelt zich tevreden met een ondergeschikte positie aan de natuur. Door de warme zomers van 2018 en vooral 2019 zijn veel aanplantingen verloren gegaan en worden in het komende plantseizoen talloze bomen voor de derde keer opnieuw vervangen. Het is dan ook jammer dat door wildgroei en onkruid het landschap er momenteel niet bij ligt zoals we dat zouden willen. We hebben daarom een andere tuinarchitect onder de arm genomen om de aanleg van de omgeving bij te sturen.

Bij het Agentschap Wegen en Verkeer werd vruchteloos geprobeerd om de bewegwijzering naar het crematorium te versterken. De wegen naar het crematorium zijn hoofdzakelijk gewestwegen en de wegbeheerder vindt de huidige twee wegwijzers voldoende. Samen met het stadsbestuur van Lommel gaan we bekijken om bijkomende signalisatie aan te brengen zodat mensen vlotter de weg vinden naar het crematorium.

Ondanks voorgaande issues hebben de Limburgers de weg naar Stuifduin zeker gevonden. Sedert de opening hebben we reeds meer dan 2.000 crematies uitgevoerd. Het is de verwachting dat dit cijfer een jaarlijks gemiddeld cijfer zal worden, waardoor Stuifduin goed op weg is om de vooropgestelde doelstellingen te behalen. Een groot deel van de families en nabestaanden doet ook een beroep op Pontes voor een serene afscheidsplechtigheid of een verzorgde uitvaartmaaltijd. Hiervoor staan onze aula’s (Orchis en Krokus) en drie koffiezalen (Demer, Grote Nete en Dommel) ter beschikking. Het crematorium Stuifduin biedt zelfs de unieke mogelijkheid om – bij mooi weer – een afscheid buiten aan de spiegelvijver te organiseren.

Omdat menselijkheid centraal staat bij Pontes en omdat wij iedereen graag betrekken bij onze activiteiten, wordt op vrijdag 1 november 2019 opnieuw een open ontmoetingsmoment georganiseerd.

Na het succes van vorig jaar – waarbij we een 400-tal mensen mochten verwelkomen – stellen we onze deuren terug open voor het grote publiek. Niet enkel bezoekers van begraafplaats Centrum zijn welkom, maar ook alle geïnteresseerden die graag kennis willen maken met de prachtige architectuur én de werking van crematorium Stuifduin.

We bieden de bezoekers Limburgse vlaai met koffie (à 3 EUR) in koffiezaal ‘Grote Nete’. Als extra troef kunnen geïnteresseerden dit jaar deelnemen aan één van de 6 rondleidingen die in de loop van de dag georganiseerd zullen worden.

Iedereen is welkom vanaf 10 uur in het crematorium (Vonderdreef) in Lommel. De laatste rondleiding vindt plaats omstreeks 14 uur en tegen 15 uur sluiten we de deuren.