Routebeschrijving

Door de Lommelse Sahara

Tijdens de wandeling word je beloond met een schitterend uitzicht op de Lommelse Sahara. De oorsprong van dit gebied ligt bij de zinkfabriek van Lommel-Werkhuizen, die door haar giftige uitwasemingen vanaf 1902 alle plantengroei in een gebied van meer dan 300 ha onmogelijk maakte. Het meer ontstond door zandwinning tussen 1920 en 1925. Na de 2de wereldoorlog werd het gebied ingeperkt door de aanplant van naaldbomen. Er blijft nu een beschermd natuurgebied van 192 ha.

1. Afspraak op de ruime parking naast het zwembad en voor de speeltuin. Stap naar links tussen het zwembad en de Soeverein door Nieuwe Kopen in. Voorbij de jeugdlokalen gaat de betonweg over in een zandpad. Je loopt over de Klagloop en bij de splitsing na een rechtse bocht neem je links. Je passeert het bord ‘Honden aan de leiband’, volgt de mulle zandweg en na een korte klim word je beloond met een schitterend uitzicht op de Lommelse Sahara, een 193 ha groot natuurgebied. De vijvers zijn ontstaan door zandwinning. Tegen het einde van de jaren veertig was de woestijn zo’n 500 ha groot. Daal de helling schuin rechts af en beklim de laatste duin voor het bos dat tot tegen de vijver groeit. Hier vind je wegaanduidingen. De rode driehoek zal je een hele tijd begeleiden. Je stapt verder tot een houten afsluiting, die je naar rechts volgt. Erachter ligt een natuurgebied dat je vanuit een vogelkijkwand kunt bekijken. Blijf de omheining volgen. De weg stijgt zachtjes en je wandelt tussen twee vijvers tot op een brede zandweg. Ga rechtsaf en neem even verder het eerste pad links.
2. Je komt aan de sierlijke hangbrug over het Kempisch Kanaal, ook Maas-Scheldekanaal genoemd. Steek de brug over, neem aan de overkant het bospaadje rechtdoor en daal langs het trapje de steile helling af. Je komt uit op een brede bosweg en steekt die over om een smal pad rechtdoor te volgen. Je volgt nog steeds de rode driehoek, maar waar die even verder rechtdoor gaat neem jij links het mulle zandpaadje door de Blekerheide. Negeer een pad rechts en blijf de zandweg rechtdoor volgen. Na een tijdje stap je langs de rand van een bos. Even verderop bocht je met het zandpad mee naar rechts en kom je op een T. Linksaf. Negeer de zandweg voor de bosrand rechts en bocht mee naar links. Je stapt naast een afsluiting met daarachter een groot gebouw. Op de viersprong ga je rechtsaf en blijf je de afsluiting volgen. Je wandelt nu 2 km rechtdoor zonder je iets aan te trekken van zijpaden. Op het einde van het bos blijf je rechtdoor stappen en heb je rechts een prachtig zicht over de Riebosserheide, grotendeels in cultuur gebracht. Net voor het volgende bos, ga je op een viersprong rechtsaf. Volg de brede zandweg of het fietspad langs de bosrand en de Riebosserheide. Je vindt hier de rode driehoek terug en ook aanduidingen naar wandelknooppunt 24. Blijf rechtdoor stappen tot aan grenspaal 194. Net er voorbij, aan knooppunt 24, ga je linksa, richting knooppunt 25. De GR 561 en een aantal fietsroutes komen hier langs. Je kunt over de betonnen fietsstrook of door het mulle zand wandelen. Rechts heb je de Bergeikse Heide, links grotendeels bos.
3. Op het kruispuntje aan wandelknooppunt 25 ga je linksaf, richting knooppunt 28. Kies het kronkelende verharde fietspad of het rechte zanderig bospad rechtdoor en wandel tot bijna aan het kanaal. Neem hier links en stap na een bocht de brug over. Je hebt nu 11 km gewandeld, voor een sanitaire stop volg je hier de weg (+/- 400 m) tot aan de kruising van de kanalen in een van de horecazaken. Eens over de brug daal je achter de bunker af tot op het jaagpad en volg dat naar rechts, richting Lommel. Je wandelt onder een aardgasleiding door. Direct erna is er een kleine zwaaikom in het kanaal. Neem hier rechts de asfaltweg die wegdraait van het kanaal en dan de eerste weg links, die scherp terugdraait. Na een paar honderd meter houdt het asfalt op en stap je verder over een breed betonnen fietspad. Je bocht met het fietspad mee naar rechts en op de volgende viersprong, waar het fietspad linksaf gaat, stap je rechtdoor door een uniek landschap met veel mos. Aan een splitsing met rechts een klein gebouwtje, blijf je rechtdoor lopen en aan een volgend kruispunt ga je linksaf. Stap rechtdoor tot aan een betonnen fietspad. Hier linksaf en 100 m verder rechtsaf. Je staat terug aan de vijver in de Sahara. Wandel tot aan de oever en volg die naar rechts. Loop tot aan de informatiepaal die je bij het begin van de wandeling al zag en die tegen de bosrand duidelijk zichtbaar is. Steek naar rechts de duin over en je bent terug op je beginroute. Je volgt dus de mulle zandweg en aan de weide ga je rechts, terug naar de startplaats.

Begin en einde van de route

Dichtstbijzijnde adres bij begin: Nieuwe Kopen, 3920 Lommel, België