het House of Nature in Lommel officieel geopend. “Het gevoel van trots voor deze toegangspoort van Nationaal Park Bosland is er absoluut”, zegt burgemeester Bob Nijs. “De mensen hebben een tijdje geleden al een kijkje achter de schermen kunnen nemen, maar nu zijn alle elementen afgewerkt.

“Onze prachtige natuur is een thuis voor heel wat fauna en flora. Dit House of Nature laat zeer goed zien wat er in de vele kamers van Nationaal Park Bosland leeft. Maar het is natuurlijk bovenal een prachtig en monumentaal kunstwerk van landschapskunstenaar Will Beckers.”

Het totale project, waarvan het kunstwerk slechts één onderdeel is, heeft een kostprijs van 1,3 miljoen euro. De helft van dat bedrag is voor de totale kunstinstallatie en de andere helft gaat naar de nog aan te leggen parking. Het project wordt deels gefinancierd door een investering van 800.000 euro van Toerisme Vlaanderen, onder leiding van de Vlaamse minister van Toerisme. Naast het kunstwerk is er de aanleg van een buggyvriendelijk wandelpad en belevingspad. Het pad bestaat uit sculpturen die in het landschap lijken te vergroeien. Met boomstammen werd een klim- en klauterparcours voor kinderen gecreëerd.

Will Beckers: “Een groot deel van mijn werk komt voort uit observaties van natuurlijke processen. Land art biedt mij de mogelijkheid om mijn respect en waardering voor de natuur te uiten. Ze vormt onderdeel van onze wortels en is op veel manieren een blijvende voedingsbodem. House of Nature belichaamt, representeert en illustreert deze waarden.”

Multifunctionele ontvangstplek
Daarnaast zijn er picknickplaatsen, een kunstzinnig paviljoen met boomstammen waar bezoekers hun fiets kunnen stallen en ruiters hun paard kunnen laten rusten. Later volgt de aanleg van een parking met 122 parkeerplaatsen voor bezoekers, waarvan 8 voor mindervaliden en 10 met een laadpaal. Vanuit die parking wordt men via het belevingspad naar het kunstwerk geleid.

“We creëren hier een prachtige multifunctionele ontvangstplek”, zegt schepen Sophie Loots. “Een plaats waar men elkaar in Bosland kan ontmoeten, waar men kan ontdekken en verblijven. Of even rusten en picknicken na een verkwikkende wandeling in het mooie natuurgebied van de Sahara.  Kortom, alles waar Lommel en Bosland voor staan.”

Erfgoedwandeling
Erfgoed Lommel zorgde bovendien voor een zeer boeiende wandeling op de route van de oranje wandeling van 6,5 kilometer.  Via je smartphone ontdek je alles over de geschiedenis en de archeologie van het natuurgebied.