Afgelopen dinsdag keurde de gemeenteraad de begroting voor 2017 goed. “Daar komt
uiteraard wel wat denk- en puzzelwerk aan te pas”, zegt schepen van financiën Rita Phlippo. “De krijtlijnen werden in het begin van de legislatuur al uitgetekend, toen het meerjarenplan voor de periode 2014 – 2019 werd voorgesteld. We hebben toen een flinke besparingsoefening uitgevoerd voor de komende beleidsperiode. Dat was nodig in deze financieel moeilijke en onzekere tijden met stijgende uitgaven en dalende inkomsten.”
Het gaf de stad ook ademruimte om te investeren in mooie, nieuwe projecten. “We kunnen tot eind 2018 nog voor 53 miljoen euro investeren”, zegt burgemeester Peter Vanvelthoven. “Zonder de belastingen te verhogen, want die blijven met 6% de laagste van Limburg. De schuldenlast wordt tegen 2018 met 6 miljoen euro verlaagd van 31 tot 25 miljoen.”
2017 wordt in ieder geval een belangrijk jaar waarbij enkele grote projecten effectief vorm krijgen. In januari wordt de eerste steen van het nieuwe crematorium gelegd. In april start de bouw van het zwembad met tennishal.
Wat gaan we nog doen in 2017?
· In navolging van de Kerkstraat wordt het Marktplein en de omgeving heringericht. Dit gebeurt in samenspraak met de omliggende horeca.
· Een nieuw fietspad achter het containerpark moet de Molsekiezel en de bedrijven op Maatheide beter en veiliger met elkaar verbinden.
· De gevel van het politiekantoor en het voormalige vredegerecht wordt gerenoveerd. In 2017 wordt een ontwerper aangesteld.
· De website www.lommel.be werd in het gemeenterapport van Het Nieuwsblad nog als de beste van Limburg bevonden. In 2017 zullen we nog meer documenten en akten elektronisch, via het internet, aanbieden.
· Het GlazenHuis bestaat 10 jaar en dat laten we niet ongemerkt voorbij gaan. Met het kunst- en cultuurproject De Zomer van Glas zetten we zand en glas in de kijker.
· Lommel is volgend jaar de uitvalsbasis van de 35ste Special Olympics. Tijdens het verlengde Hemelvaartweekend van 24 mei tot 27 mei zullen 3.400 atleten met een verstandelijke beperking sportief tegen, maar vooral met elkaar sporten. Het is de derde keer dat Limburg dit evenement mag verwelkomen.
· EDF Luminus, Sibelco NV en de stad Lommel willen samen 7 nieuwe windturbines bouwen in Maatheide. Dit duurzame project zal goed zijn voor een gigantische hoeveelheid hernieuwbare energie per jaar en voorzien in groene stroom voor 14.000 gezinnen. De stad zal ook in dit windmolenpark voor 15% participeren en dus in de toekomst de winsten ervan opstrijken.
· Net als in de windmolenproject, zal de stad ook participeren in het nieuw te bouwen zonnepark op Kristalpark III. De opbrengsten van de zonne-energie zullen daardoor terugvloeien naar de stad.
· De grachten in Lommel krijgen extra aandacht vanaf 2017. Ze worden opnieuw uitgediept zodat het regenwater beter afgevoerd kan worden.
· De afgelopen jaren worden alle stedelijke gebouwen kritisch geanalyseerd op het vlak van energieverbruik. Er is geld voorzien om te investeren in energiezuinige maatregelen zodat de energiefactuur op termijn flink zal dalen. In 2017 zijn er investeringen gepland in de bib met de plaatsing van een nieuwe Cv-ketel en isolatiewerken.
· We voorzien extra centen voor het groenonderhoud, waaronder snoei-, plant- en maaiwerken.
· De oude molensite in Kattenbos wordt opnieuw ingericht. Kunst en groen zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. De buurt is al langer vragende partij voor een duidelijk en kindvriendelijk onthaalpunt als start voor de wandel, fiets-, mountainbike- en menroutes. De omgeving wordt uitgewerkt als een onthaalpunt in het groen, met als eyecatcher een artistieke vlinder. Meteen wordt ook de parking aangepakt, het bestaande schuilhuisje hersteld en het mindervalidenpad heraangelegd.
Belastingen én waterfactuur blijven laag
Veel gemeenten kozen de afgelopen jaren voor een belastingverhoging. “Lommel doet dat niet”, besluit burgemeester Vanvelthoven. “De personenbelasting blijft met 6% de laagste van Limburg. De onroerende voorheffing is met 1.300 opcentiemen ook bij de laagste van Limburg.” Ook de waterfactuur blijft in Lommel gemiddeld 10% lager dan in de meeste andere steden en gemeenten, waar de riolering meestal in handen is van een intercommunale.