Elke dag krijgen bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10% overleeft dit. Wordt een slachtoffer binnen de eerste 3 tot 4 minuten gereanimeerd en krijgt het een stroomstoot toegediend met een AED, dan heeft het 60 à 70% overlevingskans.

Lommel is hartveilige stad

Het project ‘hartveilig’ is een belangrijk onderdeel van het gezondheidsbeleid van de stad Lommel. Hiervoor werd een overeenkomst afgesloten met de lokale Rode Kruis afdeling. Vier keer per jaar zijn er voor de Lommelaren gratis opleidingen ‘reanimeren en defibrilleren’. Daarnaast worden er ook intern opleidingen voorzien zodat minstens 10% van het stadspersoneel op de hoogte is van deze levensreddende handelingen. Momenteel hebben een 35-tal stadspersoneelsleden opleiding REA/AED gevolgd en beschikken 25 locaties in Lommel over een AED toestel.
Wil je weten waar?
Kijk op www.lommel.be/aed-locaties.
Bovendien werd er een mobiel AED-toestel toegevoegd aan de stedelijke uitleendienst. Verenigingen aangesloten bij één van de adviesraden kunnen het toestel gratis uitlenen via uitleendienst.lommel.be
Op donderdag 5 december ontvangen alle personeelsleden die de opleiding gevolgd hebben hun brevet en krijgt de stad officieel het label ‘hartveilige stad’ toegekend.