Binnen het Lommelse vrijwilligerswerk is er de afgelopen jaren een hele weg
afgelegd. “Met mooie cijfers én een goed draaiend vrijwilligersplatform”, zegt burgemeester Bob Nijs. “Een opvallend cijfer is de groei bij stedelijke diensten. Op nog geen twee jaar tijd gaan we daar van 540 naar 837 geregistreerde vrijwilligers. In totaal heeft het platform van Give a Day 1189 geregistreerde vrijwilligers. In 2022 stonden er gemiddeld 45 vacatures online.”

“De samenwerking met Give a Day is in 2020 in volle coronaperiode gestart om een antwoord te geven op vragen die toen leefden. In oktober 2021 volgde de actieve opstart van het vrijwilligersloket. Dat we nu al mooie cijfers kunnen voorleggen, versterkt die samenwerking alleen maar.”

Focus op verenigingen en non-profit
“Door het steeds verder uitbouwen van het platform zien we zowel bij de stedelijke diensten als bij de overige verenigingen een stijging”, zegt schepen Nancy Bleys. “Er zijn nu 24 stedelijke diensten en 37 verenigingen en non-profit organisaties actief op het platform.”
“De volgende maanden ligt de focus vooral bij de verenigingen en non-profit organisaties. Met de vacaturedatabank brengt het vrijwilligersloket vraag en aanbod van vrijwilligerstaken bij elkaar. Het platform is meer dan alleen maar vacatures. Verenigingen kunnen hiermee ook de administratie van de vrijwilligers beheren zoals de verzekering, de onkostenvergoeding en bijvoorbeeld ook een planning opmaken. Op 7 maart organiseren we een infoavond waarbij ze met alle voordelen kennismaken.”

Een opvallende campagne
Tijdens de Week van de Vrijwilliger worden de Lommelse vrijwilligers met een opvallende campagne in de schijnwerpers geplaatst. “Vrijwilligers maken dagelijks het verschil in het leven van heel wat mensen”, zeg burgemeester Bob Nijs. “De Lommelse fotograaf Manu Bloemen zorgde voor levensgrote portretten van enkele vrijwilligers in hun werkomgeving. Deze mooie panelen krijgen een plaats bij de organisaties waar men nog vrijwilligers zoekt. Met een duidelijke boodschap spreken we de kandidaat-vrijwilligers rechtstreeks aan. We zoeken op heel wat plaatsen nog vrijwilligers. In de zorg, bij huistaakbegeleiding,  taallessen voor anderstaligen en meer.”
“Op donderdag 25 mei volgt er een heus vrijwilligersfeest voor de vrijwilligers in de stedelijke diensten”, besluit schepen Nancy Bleys. “Een feest dat ze dubbel en dik verdienen, want de hele samenleving wint met een goed uitgebouwd vrijwilligersnetwerk.”