Begin april ontsnapten er twee Stellers zeearenden bij LABIOMISTA in Genk. Dit door een defect aan het arendenverblijf. “Sindsdien loopt er in samenwerking met verschillende partijen een zoekactie naar de vogels” zegt Goele Schoofs van LABIOMISTA. “Een van de Stellers zeearenden werd de afgelopen dagen in Lommel Kolonie gespot.”
“We begrijpen zeker de ongerustheid van onze inwoners”, zegt burgemeester Bob Nijs. “We hebben dan ook contact opgenomen met de mensen van LABIOMISTA, om te kijken wat de stand van zaken is en wat de mensen wel of niet moeten doen.”
“Probeer de zeearend niet zelf te vangen maar verwittig onmiddellijk LABIOMISTA of het
Natuurhulpcentrum. De mensen van LABIOMISTA zeggen ons ook dat je eventueel een foto kan nemen en dat je ook best de exacte locatie doorgeeft. Gisteren heeft de zeearend al een kip uit een tuin gevangen. Als je kippen of ander pluimvee wil beschermen, kan een overnetting zeker helpen. Mensen moeten zich geen zorgen maken om aangevallen te
worden. De vogel is niet agressief naar mensen. Maar ook hier geldt dat men de vogels niet moet proberen te vangen.”
De mensen van LABIOMISTA en het Natuurhulpcentrum volgen het voortdurend op en zijn ter plaatse om het dier te vangen. Dat doen ze onder andere met een lokkooi. Goele Schoofs: “Als het dier laag zit en langere tijd blijft zitten, proberen we om samen met de dierenarts de vogel te verdoven.”
Hoe kerken je de Stellers zeearend? Het is een zwartachtig bruine roofvogels met een
gele snavel. De veren op de staart, schouders en poten zijn wit. De wijfjes zijn (zoals bij bijna alle roofvogels) het grootst, ze kunnen tot 105 centimeter hoog worden en de spanwijdte van de vleugels kan tot 250 centimeter bedragen. De vogel wordt betrekkelijk zwaar: 7 tot 9 kilogram. Het dier overleeft momenteel op voedsel dat hij in de natuur vindt, zoals vis en kippen of ander gevogelte.

Als je een van deze arenden spot, probeer ze dus dan niet zelf te vangen, maar verwittig
LABIOMISTA (binnen kantooruren: +32 89 65 55 90) of buiten kantooruren het
Natuurhulpcentrum (+32 89 85 49 06)

DELEN
Vorig artikelCatch In The Dark
Volgend artikelDefinitief plan Park De Kom