Door Patrick Loobuyck.
De seculiere samenleving Kerken lopen leeg, maar over religie wordt meer dan ooit gediscussieerd. Vaak gaat het debat over de plaats van religie in de seculiere publieke ruimte…
De seculiere samenleving

Kerken lopen leeg, maar over religie wordt meer dan ooit gediscussieerd. Vaak gaat het debat over de plaats van religie in de seculiere publieke ruimte. Hoeveel godsdienst kan een seculiere samenleving verdragen en op welke manier moeten religies zich aan die seculiere context aanpassen? Bij momenten lopen de gemoederen hoog op – over de hoofddoek, de boerka, de besnijdenis, het ritueel slachten, creationisme, euthanasie of het homohuwelijk. Vaak worden vanuit verschillende hoeken de grote principes uit de kast gehaald: de neutraliteit van de overheid en de scheiding van kerk en staat. Samen met godsdienstvrijheid en vrije meningsuiting vormen ze inderdaad het wezen van de seculiere, democratische rechtsstaat. Maar wat betekenen deze principes precies en waar komen ze vandaan?

De seculiere samenleving beschrijft er de historische en filosofische achtergrond van en gaat na wat ze vandaag concreet betekenen. Patrick Loobuyck gaat in zijn boek en ook in deze lezing op een open en uitdagende manier in gesprek met zowel gelovigen als atheïsten en biedt een rijke en prikkelende achtergrond om genuanceerd over de plaats van levensbeschouwing in onze multiculturele en mentaal ontzuilde samenleving na te denken. De seculiere samenleving is een must voor iedereen die politiek en levensbeschouwelijk geïnteresseerd is. Het is een boek zonder taboes, een boek voor gelovigen en ongelovigen, het is eigenzinnig en toch genuanceerd.

Patrick Loobuyck studeerde godsdienstwetenschappen aan de KU Leuven en moraalwetenschappen aan de U Gent. Hij is als hoogleraar verbonden aan het Centrum Pieter Gillis van de Universiteit Antwerpen waar hij het vak levensbeschouwing doceert. Hij is tevens als gastprofessor verbonden aan de Vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen van de U Gent waar hij onder meer politieke filosofie doceert. Hij is de auteur van werken zoals: Samenleven met overtuiging(en) (2015), Meer LEF in het onderwijs (2014) en De seculiere samenleving (2013)

Deze voordracht gaat door in het Raadhuis Dorp te Lommel
Op WOENSDAG 18 januari 2017 OM 19:30
Inkom: 8 €
Een Organisatie van Cultuurcentrum De Adelberg Lommel
Contact info@ccdeadelberg.be