Op de Poolse Militaire begraafplaats, Luikersteenweg 10 in Lommel vindt zaterdag 2 maart om 12 uur, de Poolse plechtigheid plaats. Tijdens de plechtigheid zullen zowel burgemeester Bob Nijs als ambassadeur Orzechowski het woord richten tot de mensen van de Poolse gemeenschap uit ons land.

De plechtigheid heeft dit jaar een bijzonder tintje. Op 2 december 2017 vond er op de Poolse Militaire Begraafplaats in Lommel een opgraving plaats van de lichamen van twee onbekende soldaten. Het onderzoek haalde toen ook het nieuws, want het was de eerste keer dat er in ons land Poolse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog werden opgegraven. De onderzoekers hoopten dat ze de familie van de gesneuvelde soldaten gevonden hadden. “De Poolse ambassade heeft ons nu laten weten dat er een DNA match gevonden is voor één van de soldaten”, vertelt burgemeester Bob Nijs. Het waren forensische deskundigen van de universiteit van Szczecin die het onderzoek uitvoerden. “Met een positief resultaat”, vervolgt burgemeester Bob Nijs. “Op zaterdag 2 maart zal de naamplaat van luitenant Mikołaj Kirkilewicz op de begraafplaats aan de Luikersteenweg onthuld worden in aanwezigheid van Artur Orzechowski, de Poolse ambassadeur in Brussel.

Tijdens een aanval in de omgeving van Keulen werd zijn vliegtuig op 2 maart 1945 door Duits anti-artillerie geschut uit de lucht gehaald. Luitenant Kirkiliwicz maakte deel uit van het ‘300 Bomber Squadron’ van de Poolse Royal Air Force die vanuit Groot-Brittanië aanvallen uitvoerden op het bezette West-Europa en op vijandelijk gebied in Duitsland. De herdenkingsplechtigheid vindt dus dag op dag 74 jaar na zijn overlijden plaats.