Deelname is gratis. Je schrijft je vooraf in per mail, daarna ontvang je de logingegevens.

Onder koningin Victoria groeide het Britse rijk uit tot het grootste imperium uit de wereldgeschiedenis. Victoria regeerde over gebieden in zo goed als alle werelddelen. Wat waren de gevolgen van dit wereldrijk voor de Britse cultuur? Je komt het te weten in deze lezing.

Victoria was koningin van het Verenigd Koninkrijk van 1837 tot 1901 en vanaf 1877 tevens keizerin van India.  Zij regeerde 63 jaar, zeven maanden en twee dagen en was de langst regerende monarch in de Britse geschiedenis, tot ze op 9 september 2015 werd overtroffen door koningin Elizabeth II. Haar regeerperiode staat zowel in het Verenigd Koninkrijk als daarbuiten bekend als het Victoriaans tijdperk (the Victorian era).

Hoewel Victoria de troon besteeg op een moment dat het Verenigd Koninkrijk al een constitutionele monarchie was, waar de koning(in) zeer weinig politieke bevoegdheden had en zijn/haar invloed alleen kon uitoefenen via de premier, groeide zij uit tot een zeer belangrijke symbolische figuur van haar tijd. Tijdens het Victoriaanse tijdperk kwam de industriële revolutie op een hoogtepunt. Het was ook een periode van grote sociale, economische en technologische vooruitgang binnen het Verenigd Koninkrijk. Victoria’s regeerperiode werd gekenmerkt door een grote uitbreiding van het Britse rijk; tijdens deze periode bereikte het zijn hoogtepunt en was het Britse rijk het grootste rijk uit de geschiedenis.

03 maart 2021 om 20:00u – 21:30u
Prijs: gratis
Locatie: Raadhuis
Begeleiding: Dhr. Vincent Stockx