Toegangsverbod zandvlakte goed opgevolgd
Nadat de lokale veiligheidscel afgelopen week besliste om de zandvlakte van de Sahara om veiligheidsredenen tijdelijk af te sluiten, bleef de grote drukte dit weekend ook effectief uit. “Het nieuws van deze maatregel is blijkbaar razendsnel rondgegaan,” zegt burgemeester Bob Nijs. “Het effect was meteen voelbaar.
Afgelopen weekend kregen we – ondanks de hitte – veel wandelaars en fietsers over de vloer. De echte ‘strandgangers’ en zonnekloppers bleven – zoals gehoopt – weg.”
Ploegen van de lokale en de federale politie hielden samen met de stedelijke netwerkers het hele weekend een oogje in het zeil. “Overtreders werden meteen beboet,” zegt korpschef Bart Voordeckers. “Op vrijdag en zaterdag werden in de Sahara in totaal 51 GAS-pv’s voor het negeren van het toegangsverbod en/of het zwemverbod uitgeschreven. 5 mensen kregen een GAS-pv voor illegaal vuur maken toen ze een barbecue aanstaken in het natuurgebied. Ook aan de Velbo putten in Lommel Kolonie vonden extra controles plaats. Daar werden in totaal 17 GAS-pv’s zwemmen geschreven en 48 GAS-pv’s voor wildparkeren.”
Het toegangsverbod aan de zandvlakte van de Sahara geldt nog tot en met 31 augustus. Daarna volgt een evaluatie.
“De eerste resultaten zijn dus positief, net zoals de reacties van de meeste Lommelaren. Het feit dat de nadruk opnieuw ligt op wandelen, fietsen en rust vinden in het natuurgebied, wordt door veel mensen erg geapprecieerd,” besluit burgemeester Nijs.