Vandaag werd officieel het nieuwe fietspad Maatheide geopend. Over een traject van ruim 3,5 km zorgen comfortabele fietspaden voor een veilige fietsomgeving op het industrieterrein. Met de opening van het fietspad wordt er opnieuw een stukje van de puzzel gelegd van de verkeersveiligheid in Lommel.
Fietsers worden beloond
Vroeg in de ochtend, vanaf 5.30 uur, werden voorbijkomende fietsers beloond: in totaal werden er 113 koffiekoeken en gadgets uitgedeeld aan fietsers die onderweg waren naar het werk. Ook de medewerkers van Stadswerken die gevestigd zijn op het industrieterrein, zijn blij met de realisatie van het project.
Raf Mertens, diensthoofd Stadswerken: “Het vernieuwde fietspad is een enorme  verbetering: het roodbruin asfalt fietst aangenaam en vlot. Het is een mooie realisatie waar bedrijven uit de omgeving, waaronder ook Stadswerken, dagelijks gebruik van zullen maken. Het comfort werkt ook motiverend om ons te verplaatsen met de fiets, wat ook nog eens goed is voor de gezondheid.”
Fietspad van 3,5 kilometer lang De aanleg van het fietspad kadert binnen de aanpak van de verkeersveiligheid op het industrieterrein.
Met een breedte van 3 meter, kan er op het grootste gedeelte in twee richtingen gefietst worden. Een kleiner deel bestaat uit enkelrichtingsfietspaden aan weerszijden van de weg. De nieuwe vrijliggende fietspaden worden goed verlicht met moderne en duurzame ledverlichting. Duidelijke signalisatie wijst fietser de weg. En als je even wil pauzeren kan je je fiets stallen en op adem komen bij een picknicktafel met mooi uitzicht.
Schepen van Mobiliteit Sofie Loots: “Niet alleen het fietspad werd aangepakt: een nieuwe rotonde vervangt het gevaarlijke kruispunt naar het recyclagepark en het kanaal Bocholt-Herentals. Ook de bocht in de weg naar Sibelco en Prefaco met afslag naar de haven van Maatheide, werd verkeersveilig ingericht.
Aan het recyclagepark kwam een afslagstrook die bezoekers een vlotte toegang biedt tot het park, zonder andere weggebruikers te hinderen. In totaal is de volledige aanleg goed voor een bedrag van 2 miljoen euro.”
Burgemeester Bob Nijs: “Dankzij het nieuwe fietspad wordt het verkeer op het  industrieterrein een pak verkeersveiliger. Als fietsstad investeren we in de veiligheid van onze mensen. We werken niet alleen aan veilige schoolomgevingen en schoolroutes, maar ook aan veilig woon-werkverkeer.”