Donderdag 10 juni 2021 om 14 uur in cc De Adelberg
OKRA Lommel zal waarschijnlijk als één van de eerste externe gebruikers een voorstelling brengen in het cc De Adelberg na de lockdown 3, een hele eer én toch ook een bijzondere gebeurtenis. In eerste instantie zouden wij deze voorstelling brengen in het nieuwe podiumzaaltje, maar omwille van de huidige regeringsmaatregelen verhuizen wij naar de grote polyvalente zaal met zittribune. Daardoor krijgen wij méér ruimte om onze OKRA-leden in veilige omstandigheden te zetten in een goed verluchte zaal.

Met deze theatermonoloog zet OKRA Academie een traditie verder : een podiumvoorstelling brengen, tegen een betaalbare prijs én met een degelijke maar begrijpbare inhoud Na de theatervoorstelling “Leven in drie dagdelen” door het lokale gezelschap Hand in Hand en de muziekvoorstelling “Truken van de foor” door en met de Lommelse Mireille Vaesen i.s.m. SAMANA Lommel is dit de derde theatervoorstelling in cultuurcentrum De Adelberg, die door OKRA Academie Lommel wordt geprogrammeerd voor de medioren en senioren van Lommel en omstreken !
Auteur en actrice Karin Jacobs hield tijdens de laatste 4 levensjaren van haar moeder een dagboek bij. Fragmenten uit dit dagboek vormen de basis van een autobiografische verhaal, waarin de actrice openhartig vertelt over de tijd dat ze geklemd zat tussen haar BV-kinderen Jelle en Clara Cleymans en haar hypochondrische moeder. Dat levert soms hilarische toestanden op, maar vaak ook een schrijnend randje. Tegelijk is deze voorstelling, zoals in het gelijknamig boek, een zoektocht naar de mogelijke oorzaken waarom haar moeder van een vrolijke vrouw veranderde in een dramaqueen, verslaafd aan pillen en aandacht. “Moederpijn” is een geestige, wrange, ontroerende en herkenbare getuigenis, maar tegelijk ook een aanklacht tegen één van de laatste taboes in onze samenleving: medicatiemisbruik en -verslaving bij ouderen. Karin Jacobs weet als geen ander hoe zo’n verslaving banden met naasten kan verstoren en zelfs volledig ontwrichten.

In de lichtvoetige theatermonoloog vertelt actrice Karin Jacobs (bekend van haar rol in Witterkerke) over de relatie met haar eigen moeder. Hun gezamenlijk pad liep niet altijd over rozen. Het was eerder een parcours met vallen en opstaan. Karins moeder slikte namelijk jarenlang pillen alsof het snoepjes waren. Elk pijntje, elk kwaaltje, al dan niet ingebeeld, nam buitengewone proporties aan en bestreed ze met overdreven veel medicatie.
Met deze voorstelling maakt Karin, met een lach en een snik, komaf met het verleden en blikt ze hoopvol de toekomst tegemoet. Ondersteund door een vleugje muziek en een liedje af en toe weeft ze menselijke tekortkomingen tot een warm geheel.
Een getuigenis; geestig, ontroerend en herkenbaar.
Karin Jacobs (1960) studeerde in 1982 af aan Studio Herman Teirlinck. Sindsdien speelde zij in verschillende theatergezelschappen en tv-series. Ook ‘leent’ ze haar stem voor animatiereeksen. Jacobs’ passie is het schrijven van kindergedichten. In 2019 verscheen Bibbervlees, een vrolijk boek over kinderangsten.

WAAR: polyvalente zaal cultuurcentrum De Adelberg, Adelbergpark 1 Lommel
WANNEER: donderdag 10 juni 2021 om 14 uur
PRIJS: € 10 OKRA-leden / € 12 niet-leden
MEER INFO EN INSCHRIJVINGEN: vooraf reserveren is noodzakelijk via de onder vermelde contactpersonen. Daarna gebeurt de betaling via BE84 7360 4405 6959. Contactpersonen : Stan Bresseleers 011 55 14 41 – 0494 70 46 25 – stanbresseleers@hotmail.com, Lucie Bergmans 011 54 07 20 of Guido Smeekens 011 54 45 98.
Uiteraard blijven wij voorzichtig en volgen wij consequent de regeringsmaatregelen. Mogelijk moeten wij daarom (misschien) uitwijken naar een andere datum of annuleren, maar iedereen die inschrijft wordt daarvan tijdig ingelicht en uiteraard worden inschrijvingsbedragen dan integraal terugbetaald