OVERGANGSPERIODE – EXITSTRATEGIE

Tot 4 mei verandert er niets ten opzichte van de huidige maatregelen. We moeten de huidige regels blijven respecteren.

Permanente evaluatie en aanpassingen zijn mogelijk in belang van onze volksgezondheid volgens de evolutie van het aantal besmettingen door het virus.
De federale overheid en de deelstaten zullen er samen voor zorgen dat elke burger gratis minstens één standaard stoffen mondmasker krijgt dat de mond en de neus volledig bedekt. Mensen zullen ook twee “filters” krijgen, om in gekochte of gemaakte maskers te stoppen. Chirurgische maskers en FFP2-maskers blijven voorbehouden voor professionals in de gezondheidszorg, in de woonzorgcentra, in de residentiële voorzieningen en bij de veiligheidsdiensten.

✅Fase vanaf 4 mei

Alle bedrijven (dus ook ondernemingen uit niet-essentiële sectoren) starten weer op met duidelijke richtlijnen en het respecteren van de verplichte preventieregels.

Diensten kunnen opnieuw open, maar moeten zorgen dat dit kan zonder direct fysiek contact met klanten.

Wandelen , sporten en fietsen kan nu ook met 2 personen buiten het gezin 👭

Buitensporten zoals tennissen, vissen, paard rijden, voetballen, golf, … kunnen opnieuw in gezinsverband of met maximaal twee personen.

Als je het openbaar vervoer gebruikt, is een mondmaskers verplicht

Stoffenwinkels mogen terug open.

—————————————————————-

✅Fase vanaf 11 mei

Opening van alle handelszaken. Alle winkels mogen weer opstarten mits extra maatregelen (beperkt aantal mensen in de winkel, social distancing, bescherming, hygiëne , organisatie….)

Erkende sportclubs kunnen hun trainingen hervatten als de social ­distancing kan worden gerespecteerd – voor wedstrijden is het nog even afwachten.

—————————————————————-

✅Fase 2 – vanaf 18 mei

Er wordt bekeken of en onder welke voorwaarden zogenaamde contactberoepen (kapper, schoonheidsspecialisten, …) hun activiteit opnieuw zouden kunnen uitoefenen, ook hier onder voorwaarden.

Scholen openen mogelijk al vanaf 15 mei in het kader van proefdraaien.

Er wordt onderzocht of de strikte regels voor huwelijken en begrafenissen versoepeld kunnen worden, maar dit pas vanaf 18 mei.

Er wordt ook nog bekeken of een kleine bijeenkomst van vrienden of familie thuis tegen dan op een veilige manier kan.

Het bezoek van tweedeverblijvers, huurders en dagjestoeristen aan de kust of elders kan onder voorwaarden.

—————————————————————-

✅Fase 3 – ten vroegste vanaf 8 juni
Geleidelijke heropening van restaurants en in een latere fase ook cafés, bars en dergelijke.

Verschillende zomeractiviteiten zoals buitenlandse reizen, kampen van jeugdbewegingen (daarover moet eind mei een beslissing vallen), stages, toeristische attracties maar ook kleinere openluchtevenementen.

Lees de volledige exitstrategie hier na❗

https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/coronavirus-belgie-heeft-zn-exitstrategie-vastgelegd?fbclid=IwAR2ePw4olZ8bLw-HKCjt-IHUqWMK1ijy5N_4_Lsbl4DHOs0hcv3qJOhfsKs

Vele vragen over de verdeling van mondmaskers❗️

Er zijn de chirurgische mondmaskers voor eenmalig gebruik. Ze zijn goedkoper maar hebben een beperkte gebruiksduur en zijn dus interessant om te gebruiken bij eenmalige kleinschalige bijeenkomsten wanneer deze terug toegelaten worden.

Anderzijds zijn er was-en herbruikbare mondmaskers.

Morgen tijdens onze zoneraad van Brandweer Noord-Limburg beslissen we tesamen over de keuze van mondmaskers en de verdeling ervan.