Op 15 maart valt het Vacci-zine in 60.000 brievenbussen in Noord-Limburg. In dit speciale magazine geven de gemeente- en stadsbesturen van Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Peer en Pelt samen met de Eerstelijnszone Noord-Limburg info over de twee vaccinatiecentra in Lommel en Peer. Daarnaast wordt het belang van de vaccinatie nog eens benadrukt en vindt de lezer er interessante cijfers over de werking van de vaccinatiecentra.

Om de circa 102.000 inwoners van de Eerstelijnszone Noord-Limburg efficiënt te kunnen vaccineren tegen het coronavirus, werden er twee vaccinatiecentra uit de grond gestampt: één in Peer in de oude VDAB-gebouwen en een tweede in Lommel in De Soeverein. Intussen is de vaccinatiecampagne gestart en werden – na de zorgverstrekkers en de medewerkers in de vaccinatiecentra – de eerste 85-plussers opgeroepen om zich te laten vaccineren.

Het Vacci-zine is in de eerste plaats een aanmoediging voor de Noord-Limburgers om zich massaal te laten vaccineren. Want, zo geven de zes burgemeesters in het voorwoord aan: “Om terug te kunnen naar het ‘gewone’ leven, is het belangrijk om tot een effectieve groepsimmuniteit te komen. Daarvoor moet minstens zo’n 70 % van de bevolking zich laten vaccineren tegen het coronavirus.” De burgemeesters roepen de inwoners dan ook op om de komende maanden positief te reageren op de oproep om zich te laten vaccineren.

Zowel het vaccinatiecentrum in Peer als dat in Lommel werd op korte termijn volledig ingericht om per dag tot 1.120 inwoners te kunnen vaccineren. Hiervoor draaien ze 6 dagen op 7, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Daarvoor zetten we een batterij aan professionele medewerkers in: 96 in totaal. De lezer vindt deze cijfers in een infografiek in het Vacci-zine. Je leest er ook dat er 8 vaccinatielijnen ingezet worden, goed voor 2.240 vaccinaties per dag. Aan het einde van de rit kunnen er 205.000 prikjes gegeven zijn. Naast de professionele medewerkers zullen er de komende maanden ook 1.400 vrijwilligers inzetbaar zijn.

De inwoners van vier van de zes gemeenten moeten zich verplaatsen naar een andere gemeente. Daarom gaat er in het Vacci-zine veel aandacht naar mobiliteit. Je vindt er info over de locatie van de centra, de aanrijroutes voor fiets en auto, en de bereikbaarheid via het openbaar vervoer.

Deze en andere info zijn trouwens ook terug te vinden op www.vaccinatie-noord-limburg.be