De Vlaamse minister van Toerisme bracht donderdag 21 maart een bezoek aan House of Nature, een opvallend kunstwerk dat nu wordt gebouwd en dat de toekomstige poort wordt tot het Nationaal Park Bosland, gelegen aan de Lommelse Sahara. Hoewel de officiële opening voor het grote publiek gepland staat voor begin mei, bood het bezoek van de Vlaams minister een unieke kans om het kunstwerk voor het eerst te bewonderen in zijn volledige pracht en glorie.

Het kunstwerk, met een hoogte van 7,5 meter en een totale lengte van meer dan 50 meter, is een opvallende toegangspoort tot het uitgestrekte bosgebied in het noordwesten van de Belgische provincie Limburg. Bezoekers kunnen het kunstwerk betreden via een doorgang die de vorm heeft van een mens, wat symbolisch staat voor de uitnodigende aard van het Nationaal Park Bosland.

“House of Nature is een indrukwekkend symbool van de verbinding tussen mens en natuur,” aldus Bob Nijs, burgemeester van Lommel.” We winden er geen doekjes om, deze toegangspoort is heel belangrijk voor Nationaal Park Bosland. Dit project zal niet alleen het toerisme in onze regio stimuleren, maar ook de band tussen onze gemeenschap en het prachtige natuurlandschap van Nationaal Park Bosland versterken.”

Het totale project, waarvan het kunstwerk slechts één onderdeel is, heeft een kostprijs van 1,3 miljoen euro. Dit werd deels gefinancierd door een investering van 800.000 euro van Toerisme Vlaanderen, onder leiding van de Vlaamse minister van Toerisme. Naast het kunstwerk is er de aanleg van een buggyvriendelijk wandelpad en belevingspad, picknickplaatsen, een kunstzinnig paviljoen met boomstammen waar bezoekers hun fiets kunnen stallen en ruiters hun paard kunnen laten rusten en later de aanleg van een parking met 122 parkeerplaatsen voor bezoekers, waarvan 8 voor mindervaliden en 10 met een laadpaal.

“House of Nature zal nog decennialang een echte uitnodiging zijn aan iedereen om de prachtige natuur die Nationaal Park Bosland te bieden heeft, te komen ontdekken,” verklaart de Vlaamse minister van Toerisme. ” Het kunstwerk wordt het vertrekpunt bij uitstek voor de natuurliefhebber uit binnen- en buitenland. Bosland heeft er dus een grote troef bij waar de Lommelaar en heel Vlaanderen nog lang van zal genieten. ”

Artistiek hoogtepunt

Het kunstwerk, ontworpen en gerealiseerd door kunstenaar Will Beckers, zal niet alleen de fysieke toegang tot het park verbeteren, maar vormt ook een artistiek hoogtepunt voor bezoekers van de Lommelse Sahara.

“House of Nature is niet alleen een iconisch landschapswerk, maar ook een uitnodiging om de schoonheid en diversiteit van Nationaal Park Bosland te verkennen,” aldus Will Beckers. “Nu de doeken weg zijn, kan het verouderingsproces van het metaal starten. De corrosie van het cortenstaal is een natuurlijk proces, net zoals alles wat vergankelijk is. Door dit proces zal het House of Nature zijn uiteindelijke permanente kleur krijgen. Ik hoop dat dit landmark bijdraagt aan de verbinding en beleving tussen de lokale bewoners, de toeristen en onze prachtige omringende natuur.”

Nele Lijnen, voorzitster van Nationaal Park Bosland, voegt toe: “Met het verwijderen van de werfdoeken wordt vandaag opnieuw een belangrijke stap gezet naar de ontwikkeling van dit nieuwe landmark en Nationaal Park hoofdonthaal in Lommel. We plaatsen hierbij opnieuw de natuur centraal, en dat aan een prachtige parel – de Lommelse Sahara – in ons grote natuurmassief. Ik ben dan ook heel fier.”