Een natuurfenomeen, zo wordt de Lommelse Sahara veelal omschreven. In het midden van een groot naaldbos bots je ineens op een wondermooi woestijnlandschap tussen de geurende naaldbomen. De unieke fauna en flora in dit gebied maken er een tocht van die je nooit meer zal vergeten!
Afstand: 5 km
Reliëf : vlak, onverhard
Moeilijkheidsgraad : gemakkelijk, deels los zand
Vertrekpunt : Kempisch Kanaal (Bocholt-Herentals), Lossingsweg 21, 3920 Lommel
Begeleider : Christine (0478/32 75 06) – christine@effenweg.be

Dit gebied heeft haar naam te danken aan de voedselarme zandgrond waarop het ligt. Vroeger maakte dit gebied deel uit van een groot heide- en stuifzandgebied, dat een groot deel van Noord-Limburg bedekte. Het gebied is bekend voor de zuiverheid van het zand dat voornamelijk in de glasindustrie gebruikt wordt. Door de afgravingen voor de glasindustrie, bebouwing, landbouw en industrie is dit gebied erg versnipperd geraakt maar wat overgebleven is, is nog steeds uniek in haar soort. Door de zandwinning tot de jaren 80 zijn er drie diepe vijvers ontstaan. Deze vijvers bezorgen veel vogels een goed broed- en rustgebied.

We starten onze wandeling aan de oever van het Kempisch Kanaal en duiken daarna de bossen in. Naaldbomen en loofbomen wisselen elkaar af. Onderweg worden we aangenaam verrast door kunstzinnige creaties van wilgentakken, een schilderachtige poort, een paardje…Na het lommerrijke pad ligt plots een uitgestrekte zandvlakte voor ons met een grote waterplas. We doorploeteren het zand en hebben hier de mogelijkheid mooie foto’s te maken.

Na een lichte klim ontdekken we een half verzonken schip en een vogelkijkwand. In de verte zien we ook reeds de 30 meter hoge uitkijktoren. Vanop de top kan je bij helder weer wel tot 25 km ver kijken. Een aanrader voor wie het graag wat hogerop zoekt. We vervolgen onze weg via een elegante hangbrug: 80 meter lang, 70 ton zwaar en 7 meter boven het wateroppervlak. Via deze brug steken we het Kempisch Kanaal over. We wandelen via de oever van dit kanaal, daarna over de brug terug naar ons vertrekpunt. We sluiten onze wandeling af, voor de liefhebbers, in taverne ‘de Engel’.

Onze wandelingen zijn toegankelijk voor iedereen, al zijn ze in de eerste plaats gericht op mensen met (chronische) pijn, chronisch zieken en voor mensen die het even wat moeilijker hebben (burn-out, depressie, stress,…). Maar ook al wie behoefte heeft aan wat buitenlucht, een babbel of gewoon eens lekker wil gaan wandelen door een mooie brok natuur, is meer dan welkom. Graag inschrijven vooraf, het aantal deelnemers is beperkt. Aan niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro, hiermee worden de verzekering- en werkingskosten gedekt.
Wenst u nog meer info? Aarzel niet en stuur ons een mailtje op info@effenweg.be of rechtstreeks bij de begeleidster christine@effenweg.be of via 0478 32 75 06