Nadat Hitler in het jaar 1940 quasi heel West-Europa had geannexeerd, was zijn machtshonger en die van zijn fascistische bondgenoten nog lang niet gestild. In de lente van 1941 zetten ze hun veroveringstochten voort richting Balkan waar Joegoslavië en Griekenland tot overgave werden gedwongen. Vervolgens rukte het Italiaans-Duitse leger onder leiding van generaal Rommel door de Noord-Afrikaanse woestijn verder op richting Suezkanaal. De Britten deden er alles aan om deze opmars te stuiten en te voorkomen dat de petroleumrijkdommen in het Midden-Oosten in Duitse handen zouden vallen.

In de zomer van 1941 verschoven de aanvallen naar Oost-Europa, waar Hitler over een breed front van de Baltische tot de Zwarte Zee een gigantische militaire operatie op het getouw zette om de communistische vijand Rusland voorgoed uit te schakelen. De inval liep voorspoedig en in december 1941 stonden de Duitse troepen al voor de poorten van Leningrad en Moskou. Op dat moment kwam ook Japan in actie met een verrassingsaanval op Pearl Harbor, die tot doel had het grootste deel van de Amerikaanse vloot te neutraliseren en de invloed over de Stille oceaan te versterken.

Door de aanval op de Sovjetunie en de Verenigde Staten hadden de asmogendheden twee reuzen uit hun slaap gewekt. De schijnbaar onuitputtelijke reserves aan mankracht van de Russische leider Stalin en het gigantische industriële en militaire potentieel van Amerika zullen Hitler en zijn bondgenoten op termijn zuur opbreken.

In 1941 is het einde van de oorlog echter nog lang niet in zicht. Wordt vervolgd!

Op woensdag 23 juni 2021 om  19:30u – 22:00u

  • Prijs: € 12,00 / € 8,50
  • Locatie: CC De Adelberg
    100 plaatsen
  • Begeleiding: Dhr. Rik Blervacq