Een lichtpuntje in de duisternis. Al van ver zie je de glazen toren van GlazenHuis, maar ga dichter en kijk: de glazen muiltjes van de Japanse kunstenaar Simsa Cho, verspreiden kleur, verwondering en fantasie in deze vreemde tijden. De zomerexpo is opgedeeld in 3 afzonderlijke tentoonstellingen. Op elke verdieping wacht je een nieuw verhaal over glas: BKRK-award #glas, Shoerealism en The Residents.

Tip: onze professionele gidsen vertellen je alles over de zomerexpo tijdens de gratis rondleidingen in juli en augustus.

BKRK-AWARD #GLAS In samenwerking met Flanders DC reiken Bokrijk en VAKlab al enkele jaren een BKRK-award uit, waarmee vakmanschap in de kijker wordt gezet. Dit jaar draait alles rond GLAS. Het was dus vanzelfsprekend dat GlazenHuis een partnerrol innam bij de organisatie van de prestigieuze ambachtenwedstrijd. We ondersteunden de 10 genomineerden met know-how en hands-on in het glasatelier voor experiment en prototyping, samen met onze eigenste meesterglasblazer Gert Bullée. In deze expo ontmoeten glasambacht, beeldende kunst en product design elkaar. Roomdividers, verlichtingsarmaturen, karaffen, juwelen en schilderijen doen allen een gooi naar een eerste plaats. Iedere bezoeker kan hierbij zijn persoonlijke favoriet met zijn of haar stem een duwtje in de rug kan geven. Samen met het publiek zal de vakjury, die bestaat uit Pascal Cools (Flanders DC), Axel Van Den Bossche (Serax), Amélie Rombauts (Knack Weekend) en Anna Torfs (Anna Torfs Design), beslissen over de laureaat. Stemmen kan vanaf 29 april via www.glazenhuis.be. De winnaar wordt op 14 oktober bekendgemaakt.

De tentoonstelling Shoerealism opende vlak voordat de coronamaatregelen in België opnieuw verstrengd werden. De kans is groot dat je daardoor misschien nog geen kijkje hebt kunnen nemen. Gelukkig is deze feel-good-expo, samen met expo The Residents, verlengd t.e.m. 10 oktober 2021.

SHOEREALISM De in Amsterdam wonende Japanse kunstenaar Simsa Cho (1962) studeerde in 1989 af aan de Gerrit Rietveldacademie in Nederland. Cho’s artistieke beleving resulteert in performances en installaties waarbij glazen kunstobjecten met een spiritueel karakter als meditatieve tool gebruikt worden. De relatie tussen “het lichaam” en “haar energie” is een vraagstuk dat zich ook vertaalt in autonome en bijzonder fantasievolle objecten. Zo ontstond in zijn studentenperiode Shoerealism. In zijn dertigjarige oeuvre, is dit een wederkerend thema waarin Cho zijn grenzeloze fascinatie voor schoenen botviert. Als eerste museum brengt GlazenHuis een overzichtstentoonstelling: meer dan dertig objecten uit private verzamelingen en museumcollecties – waaronder drie uit de stedelijke glaskunstcollectie van de stad Lommel – tonen de wonderlijke wereld der glazen schoenen.

THE RESIDENTS GlazenHuis organiseert jaarlijks residenties (AiR – Artists in Residence) met internationale glaskunstenaars. Hierbij ligt de nadruk op kennisontwikkeling en mogen de geselecteerde kandidaten de atelierfaciliteiten van GlazenHuis gebruiken. Als wederdienst, wordt één van hun creaties aan de stedelijke glaskunstcollectie van Lommel gedoneerd. Gezien de Coronaperikelen, benutte deze zomer het eigen personeel en de freelance glasblazers de residentieperiode. Aanschouw knap talent van eigen bodem.

GlazenHuis – Vlaams Centrum voor Hedendaagse Glaskunst
Dorp 14b
3920 Lommel

Van 3 april 2021 tot 10 oktober 2021

Open op:
Dinsdag van 10:00 tot 17:00
Woensdag van 10:00 tot 17:00
Donderdag van 10:00 tot 17:00
Vrijdag van 10:00 tot 17:00
Zaterdag van 10:00 tot 17:00
Zondag van 10:00 tot 17:00

Prijs

€5.00

-26 jaar: €3.00

-6 jaar: Gratis

65+: €3.00

Museumpas: Gratis

ICOM-kaart: Gratis

Limburgpas: €3.00

Bokrijk abonnement: €3.00

Riebedebie Paspoort: Gratis

Lerarenkaart: Gratis