Op donderdag 18 februari zal in de Kerkstraat de eerste spadesteek gegeven worden voor de groene doorsteek tussen de Kerkstraat en de parking Mudakkers, waar later het project Mudhoven komt. Een bijzonder wandelpad zal de winkelstraat met het achterliggend gebied verbinden en brengt zo een stukje Bosland in het hart van Lommel. Dit unieke groenproject zorgt voor extra beleving en moet het stadscentrum een nieuwe boost geven.

De doorsteek zet in op een belevingslandschap en wordt een aantrekkelijk ankerpunt middenin de winkelstraat. Langs het pad komt een bijzonder landschap met kruidachtige planten, hagen, meerstammigen en grove dennen. Bijzondere aandacht gaat naar bijen- en vlindervriendelijke beplanting, met ook de aanleg van het grootste insectenhotel van Vlaanderen. Langs het hoofdpad lopen belevingspaden met speelelementen voor de kleinsten.

Langs de winkelstraat zelf wordt het pad breder en is er ruimte voorzien voor activiteiten of voorzieningen bij evenementen, zoals een foodtruck, tijdelijke bar, informatiekiosk, mobiele fietsenstalling enz. Een staalconstructie overbrugt de opening aan de Kerkstraat en vormt een poort naar de doorsteek. De groene doorsteek wordt gerealiseerd met steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen en moet tegen april klaar zijn.