Delen we allemaal hetzelfde moreel kompas? Hoe kunnen we elkaar beter leren begrijpen? Wat kunnen we zelf doen om onze levenskwaliteit en de maatschappij waarin we leven te verbeteren? Hoe kunnen we uitgroeien tot gelukkige, hoopvolle en actieve burgers in een geglobaliseerde wereld?
Jongeren uit vijf verschillende landen gaan, op een unieke locatie, de uitdaging aan om een antwoord te bieden op deze vragen.
Tot 27 augustus vindt op de Duitse militaire Begraafplaats in Lommel een grote internationale Erasmus+/Youth in Action uitwisseling plaats, met verschillende workshops, lezingen en activiteiten. Jongeren uit 5 verschillende landen gaan met elkaar in dialoog over een aantal belangrijke hedendaagse thema’s. Het hoofdthema dit jaar is vrije meningsuiting, één van de hoekstenen van de democratie en een begrip dat, in tijden van fake news en aanvallen op de media en de persvrijheid,  wereldwijd meer en meer onder druk komt te staan.

MEER INFO OVER DE DUITSE BEGRAAFPLAATS IN LOMMEL De grootste Duitse militaire begraafplaats in West-Europa (buiten Duitsland) ligt in Lommel. In totaal liggen er 39.108 gesneuvelden, waarvan de meesten omgekomen zijn in de tweede wereldoorlog. Als je de begraafplaats voor de eerste maal betreed, kan je niet anders dan onder de indruk komen van de enorme afmetingen van de site, die zich  als een onafzienbare zee van grijze kruisjes uitstrekt over een oppervlakte van 16 ha. Soldaten, officieren, krijgsgevangenen, kindsoldaten, oorlogsmisdadigers en verpleegsters liggen er allemaal door elkaar en vormen een dwarsdoorsnede van de Duitse generaties die tijdens de wereldoorlogen van de 20ste eeuw het leven hebben verloren.
Achter de begraafplaats in Lommel ligt het ‘Huis Over Grenzen’, waar de lokale werking van de begraafplaats georganiseerd wordt. De educatieve dienst zorgt voor het aanbod van vredes- en herinneringseducatie, de ontwikkeling van schoolprogramma’s en de organisatie van internationale uitwisselingen. Doorheen het hele jaar worden er gidsbeurten georganiseerd voor groepen. Daarnaast biedt het ‘Huis over Grenzen’ ruimte voor de opvang van de diverse groepen en individuen die doorheen het jaar kunnen verblijven in de jeugdherberg, met een capaciteit van 68 bedden. In het hoofdgebouw is ook een kleine, private horecazaak gevestigd, fietscafé ‘Hof ten vrede’, met een bezoekerscapaciteit van 30 personen en privaat uitgebaat. De toegangspoort tot de begraafplaats is via een monumentale crypte, gebouwd in de jaren ’50.
Dit maakt van de begraafplaats een plek waar kinderen, jongeren én volwassenen niet enkel iets kunnen bijleren over de geschiedenis, maar die ook diepere inzichten verschaft over de wereld van nu. Een relevante plek, die emoties opwekt én aanzet tot nadenken.
Door zijn ligging naast een drukke fiets- en wandelroute binnen Bosland trekt de begraafplaats momenteel al zo’n 35.000 bezoekers per jaar, waaronder een aanzienlijk deel buitenlanders (Duitsers, Nederlanders en Fransen). De belangrijkste groep zijn gezinnen met kinderen en geïnteresseerde erfgoedtoeristen. De begraafplaats is dus niet enkel een unieke historische site, maar ook een belangrijke toeristische trekpleister in Lommel en de regio.