Toerisme Lommel heeft een eigen streekbier laten ontwikkelen: Treiteraer. Het is een eerbetoon aan de molenaars en de rijke geschiedenis van de houten korenwindmolen van Lommel, de Leyssensmolen. Dit intens donker bier heeft een complexe zoetige smaakbeleving en is geschikt voor elke gelegenheid.

Het idee om een eigen bier te ontwikkelen ontstond tijdens de organisatie van de jaarlijkse Molenfeesten, die omwille van de coronamaatregelen niet hebben kunnen plaatsvinden. “We zouden op 24 mei jongstleden de 20ste editie van de Molenfeesten vieren, en daar hoorde volgens ons team en de molenaars iets speciaals bij,” vertelt schepen van Toerisme Karel Wieërs. “De Lommelse Brouwerij Amai, onder andere bekend van de Loemelaer, schoof mee aan tafel en al snel was het recept voor een eigenzinnige Quadrupel geboren”.

 EIGEN STREEKBIER : Treiteraer

Het bier diende alleen nog een naam te krijgen en daarvoor schreef Toerisme Lommel in februari een wedstrijd uit: “We gaven de opdracht om een leuke, Lommelse naam te bedenken en legden uiteindelijk de vijf beste voorstellen voor aan een vakjury. Die beslisten unaniem voor de naam Treiteraer, omdat die goed bekt én verwijst naar de geschiedenis van de molen.” vervolgt directeur van Toerisme Lommel Niek Janssen. Zo werd bij opheffing van het maalmonopolie aan het eind van de 18e eeuw, de molen opgericht om de enige molenbezitter op dat moment te treiteren, en hierdoor kreeg hij in de volksmond de bijnaam ’Treitermolen’. Nancy Molenberghs is de bedenker van deze bijzondere naam en gelukkige winnaar van de wedstrijd. Zij ontvangt als prijs een bierassortiment en een bierbrouwworkshop t.w.v. €100 bij Brouwerij Amai.

Dit unieke, bovengistend bier, met een rijk smaakpalet en toetsen van laurier en framboos, is vanaf 1 juli voor €11* verkrijgbaar bij Toerisme Lommel.

*Tijdens de maand juli geldt er tijdelijk een introductieprijs van €10.